Każda osoba, interesująca się zdrowym, wegańskim jedzeniem z pewnością słyszała o tofu, czyli serze powstającym na bazie soi. Sięgają po niego jednak nie tylko zwolennicy roślinnej diety! Wartości odżywcze tofu i wiele jego rodzajów skłania do kulinarnych eksperymentów. Warto pamiętać również o zdrowotnych właściwościach produktu; ponieważ tofu jest źródłem fitoestrogenów, jego spożywanie pomaga łagodzić objawy menopauzy, przyczynia się do uregulowania ciśnienia tętniczego oraz obniża poziom cholesterolu i poziom cukru. Chcesz przekonać się, jak smakuje ser z mleka sojowego i jak można wykorzystać go w swoich diecie? Sprawdź ofertę medme sklep!
Tofu ma długą tradycję kulinarną i oryginalnie pochodzi od z Dalekiego Wschodu; obecnie jest popularne na całym świecie i stało się podstawą wielu dań. Produkt wytwarzany z mleka sojowego to świetny zamiennik mięsa oraz klasycznych serów powstających z mleka krowiego.
Po tofu najczęściej sięgają osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ zawiera białko sojowe potrzebne w ich jadłospisie. Jednak właściwości tofu sprawiają, że jest wskazane również na diecie odchudzającej - ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera cholesterolu. Ponieważ jest źródłem cennych składników żywieniowych warto, by częściej gościło w naszej kuchni - zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy z grupy B i witaminę E.
Produkty sojowe pojawiają się w wielu przepisach kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Tofu to ważny składnik w pad thai, wykorzystuje się go też do przygotowania curry oraz smażonego makaronu. Oprócz dań głównych, posłuży również do przygotowania zimnych przystawek i sałatek. Z pewnością znajdziesz przepis dla siebie!
Ser tofu może mieć różne oblicza! Poszczególnie rodzaje będą różnić się między sobą konsystencją i smakiem, dlatego każdy może dobrać idealny produkt do swoich preferencji i przygotowywanych dań. Na jakie produkty warto zwrócić uwagę w naszym sklepie?
tofu naturalne - znane również jako tofu twarde to podstawowa wersja sojowego sera. Ma zwartą konsystencję i neutralny smak, dlatego nie będzie dominować w potrawach;
tofu wędzone - to jeden z rodzajów tofu twardego, które zostało poddane wędzeniu, zmieniając swój smak i aromat. Świetnie sprawdza się we wszystkich daniach, w których zwykle używa się wędzonych mięs i ryb;
tofu marynowane - swój smak zawdzięcza dodatkom, wśród których często wykorzystuje się czosnek, chili i inne przyprawy. Można wykorzystać je do sałatek i łączyć z warzywami;
tofu jedwabiste (silken tofu) - swoją konsystencją przypomina gęstą śmietanę, przez co nie poleca się go do smażenia. Można wykorzystać go do przygotowania deserów, past do kanapek oraz sosów.
Mimo iż tofu najczęściej jest dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, nie zwalnia nas to z uważnego przyglądania się kupowanym produktom. Aby spożywanie tofu przyniosło nam oczekiwane korzyści zdrowotne, należy wybierać artykuły najwyższej jakości. Jak je rozpoznać?
Ważną wskazówką będzie certyfikat ekologiczny, stanowiący potwierdzenie, że soja, z której produkowane jest tofu, nie była modyfikowana genetycznie. W produktach sojowych znajdziemy również dodatek soli - jeśli ograniczamy jej spożycie, warto sprawdzić porównać wartości na opakowaniach.
Zbilansowana dieta powinna być również smaczna, dlatego często o wyborze konkretnego produktu przesądzają preferencje smakowe. Spośród różnych rodzajów tofu wybierz ten, który najlepiej pasuje do przygotowywanych zwykle potraw.
Mleko sojowe, sos sojowy - to artykuły, które na stałe zagościły w naszych kuchniach. Jeśli cenisz smak i wartości odżywcze produktów sojowych wypróbuj także tofu! Ten wyjątkowy ser znany od wieków w krajach dalekiego wschodu ma delikatny smak i świetnie sprawdza się w wielu potrawach. Szukasz najlepszego tofu? Sprawdź ofertę sklepu medme!
Wszyscy, wybierający dietę roślinną oraz chcący wprowadzać do swojego jadłospisu zdrowe produkty znajdą w naszym sklepie wiele inspirujących propozycji. W medme sklep bez wychodzenia z domu zrobisz zdrowe zakupy, które zostaną dostarczone pod same drzwi! To duże ułatwienie w codziennych obowiązkach i większa motywacja do tworzenia zbilansowanych posiłków dla całej rodziny.