Obok ziemniaków i makaronów, ryż to najpopularniejszy dodatek do dań obiadowych. Jednak w niektórych przypadkach to on wysuwa się na pierwszy plan - paella, risotto czy sushi to przykłady, jak wybór odpowiedniego ryżu wpływa na smak i właściwą konsystencję potrawy. Bez względu na to, czy jesteś kulinarnym laikiem i wybierasz proste przepisy czy lubisz eksperymentować z nowymi smakami, w Twojej kuchni nie może zabraknąć ryżu! Ryż długoziarnisty, brązowy ryż, a może ryż japoński? Wiele wariantów produktu znajdziesz w medme sklep i wygodnie uzupełnisz domowe zapasy.
Co wpływa na popularność ryżu w wielu kuchniach świata? Łatwa dostępność produktu, możliwość wykorzystania go w wielu potrawach oraz zawarte w nim składniki odżywcze przysparzają mu zwolenników. Białe ziarna są również produktem bezglutenowym i nie zawierają innych alergenów, stając się świetnym wyborem dla cierpiących na nietolerancje pokarmowe. Włączenie ryżu do codziennej diety pozwala dostarczyć organizmowi węglowodanów złożonych będących źródłem energii. Zawiera on również witaminy (B i E) oraz bogactwo składników mineralnych (magnez, potas, cynk i żelazo). Diabetycy powinni pamiętać, że ryż ma niski indeks glikemiczny i warto wykorzystać ten fakt podczas komponowania posiłków.
Różne rodzaje ryżu zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Jest to produkt, który może być przygotowany zarówno na słodko, jak i na słono. Najczęściej spożywany jest jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych, ale może stać się bazą ryżowych deserów oraz podstawowym składnikiem sushi.
Wygląd, smak, zestaw składników odżywczych — każdy rodzaj ryżu ma swoje charakterystyczne cechy. Mogą one być zarówno efektem wybranego gatunku, jak i stopnia oczyszczenia ziaren lub ich wstępnej obróbki. Warto poznać je, by idealnie dopasować produkt do charakteru dania.
W większości domowych spiżarek nie może zabraknąć tej odmiany! Ryż biały ma neutralny smak i jest wykorzystywany jako dodatek do dań i zup. Swój kolor zawdzięcza usunięciu plew i otrębów.
Pochodzi z Tajlandii, a jego cechą charakterystyczną jest zapach przypominający woń kwiatów. Świetnie pasuje do deserów, ale tradycyjnie jest wykorzystywany do orientalnych potraw typu curry.
To jedna z niełuskanych odmian ryżu, który wyróżnia czerwona barwa łupiny oraz lekko orzechowy smak. Po ugotowaniu ryż czerwony jest twardszy i bardziej sypki niż biały. Wiele osób sięga po niego, ponieważ obniża poziom cholesterolu.
Wymaga dłuższego czasu gotowania niż ryż biały, ale wynagradza to bogactwem składników odżywczych. Idealnie komponuje się z warzywami i mięsami.
Charakteryzuje go kleista konsystencja będąca warunkiem przygotowania dobrego sushi. Jest to ryż krótkoziarnisty o owalnym kształcie, który przed ugotowaniem musi być starannie wypłukany w zimnej wodzie.
Do przygotowania dania polecane są dwie włoskie odmiany ryżu: arborio lub carnaroli. Oba posiadają dużą zawartość skrobi, dzięki czemu łatwo uzyskać kremową konsystencję dania.
Posiada długie ziarna i orzechowy smak. Jest chętnie wybierany z powodu niskiego indeksu glikemicznego. Występuje o odmianie białej i brązowej.
Jego nazwa nie jest metaforą! Czarne ziarna podczas gotowania zmieniają kolor na ciemnofioletowy. To rodzaj ryżu zawierający największą ilość antyoksydantów.
Jest to rodzaj trawy, który swoją nazwę zawdzięcza długim i cienkim ziarnom przypominającym ziarna ryżu. Posiada duża ilość błonnika oraz niski indeks glikemiczny.
Zakup ryżu może okazać się bardziej skomplikowany, niż mogłoby się wydawać. Można wybierać go pod kątem długości ziaren, smaku czy właściwości odżywczych. Ryż brązowy, biały czy jaśminowy będą pasować do wielu ulubionych dań, ale jeśli przygotowujemy szczególnie wymagające potrawy, takie jak sushi czy risotto, lepiej zdecydować się na odmianę specjalnie do niej przeznaczoną. Ryż długoziarnisty charakteryzuje z kolei długość ziaren powyżej 0,5-0,6 mm i sypkość po ugotowaniu. Kierując się pozytywnym wpływem na zdrowie, z pewnością warto sięgać po brązowy ryż, który jest najmniej przetworzony. Na uwagę zasługuje również dziki ryż, który dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie oraz posiada niski indeks glikemiczny.
Domowe posiłki mogą być jeszcze bardziej wartościowe, jeśli na talerzu znajdzie się porcja ryżu. Jego ziarna są źródłem węglowodanów oraz zawierają bogactwo witamin. Bez względu na to, czy cenisz smak klasycznego białego ryżu czy poszukujesz mniej znanych jego odmian, odwiedź medme sklep i uzupełnij zapas tego wartościowego produktu!