W dobrze zbilansowanym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw, które dostarczają przede wszystkim witamin i minerałów. W przypadku diety wegetariańskiej i wegańskiej ich różnorodność jest szczególnie ważna, ponieważ muszą zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. W tej roli świetnie sprawdzają się rośliny strączkowe. Mogą być smacznym dodatkiem lub podstawą dania - w tradycyjnych książkach kucharskich i internecie łatwo znaleźć wiele smacznych przepisów. Aby przygotować ulubione potrawy zaopatrz się w najlepsze produkty w medme sklep.
Rośliny strączkowe to bardzo różnorodna grupa warzyw, które z pewnością wprowadzą różnorodność do Twoich posiłków. Warto je jeść nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości zdrowotne. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego białka rośliny strączkowe są bardzo pożądane w diecie wegan i wegetarian, chętnie sięgają po nie również osoby aktywne fizycznie, będące na diecie wysokobiałkowej. Niski indeks glikemiczny sprawia, że strączki mogą znaleźć się w jadłospisie osób chcących ustabilizować poziom glukozy we krwi. Rośliny zawierają także dużą ilość błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego i pomaga obniżać poziom cholesterolu.
Rośliny strączkowe są źródłem witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają przede wszystkim witamin z grupy B, odpowiedzialnych za pracę układu nerwowego. Wśród minerałów znajdziemy duże dawki wapnia, żelaza, fosforu oraz potasu.
Rośliny należące do rodziny bobowatych od wieków uprawia się w celach spożywczych. Fasola, groch czy bób są obecne w tradycyjnych przepisach kuchni polskiej, ale coraz częściej na naszych stołach gości również ciecierzyca czy soja. Sprawdź, które z roślin najlepiej będą pasować do Twoich potrzeb i diety.
Fasola pinto, mugn, fasola biała i czerwona to tylko kilka najpopularniejszych odmian, wykorzystywanych w celach kulinarnych. Na całym świecie fasola przygotowywana jest na wiele sposobów: chilli con carne, fasolka po bretońsku, słodkie brownie z fasoli. W każdej postaci będzie nie tylko źródłem białka, ale także węglowodanów złożonych i tłuszczów.
Jest znana również jako cieciorka lub groch włoski. Roślina jest ceniona za delikatny smak, a jednocześnie daje uczucie sytości. Najbardziej znane potrawy na bazie ciecierzycy to falafel oraz humus, jednak może stanowić również zamiennik w mięsa w warzywnym gulaszu lub potrawce. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecana jest osobom rozpoczynającym odchudzanie.
Jest wartościowym źródłem źródłem witamin z grupy B, zapewnia również dużą porcję białka. Na rynku dostępna jest soczewica czerwona, żółta oraz zielona. Będą różnić się między sobą smakiem, ale należy zwrócić uwagę przede wszystkim na czas gotowania.
To jedna z roślin strączkowych, która najczęściej gości na polskich stołach - na przykład w postaci zupy grochowej lub świątecznej kapusty z grochem. Jest wartościowym źródłem białka i witamin ale na potrawy z grochem powinny uważać osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jest bogata w białko i stanowi dobry zamiennik mięsa w diecie roślinnej. Można z niej przygotować wiele dań, ale także zdecydować się na gotowe produkty sojowe, które są coraz łatwiej dostępne. Ze względu na występujący w soi kwas fitynowy nie należy jednak sięgać po nie zbyt często.
Rośliny strączkowe z pewnością warto włączyć do swojej diety. Każda z nich wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, należy jednak zadbać, by nasiona były jak najlepszej jakości. Najlepiej wybierać rośliny pochodzące z ekologicznych upraw - informacje o certyfikatach oraz oznaczenia "bio" lub "eko" powinny znaleźć się na opakowaniu. Najczęściej modyfikacją genetycznym poddawana jest soja, dlatego w przypadku tego produktu warto szczególnie uważnie przyglądać się opisowi producenta.
Każda roślina strączkowa ma swoje kulinarne zastosowanie. Z pewnością pomagają one zmniejszyć spożycie mięsa i są ważnym elementem diety wegetarian i wegan. Kupując składniki na ulubione dania należy trzymać się przepisów, ponieważ każda z roślin potrzebuje określonego czasu gotowania, a często także wcześniejszego opłukania zimną wodą lub kilkugodzinnego namoczenia.
Duża zawartość białka i liczne właściwości prozdrowotne - to najczęstsze powody sięgania po rośliny strączkowe. Fasola, fasolka szparagowa, groch, bób, soczewica, ciecierzyca mogą być dodatkiem lub głównym składnikiem wielu dań. Oprócz świeżych roślin strączkowych w domowej spiżarce warto mieć suche nasiona, które przez cały rok pozwolą przygotowywać zdrowe potrawy. Ich zapas uzupełnisz odwiedzając medme sklep.
Zakupy produktów spożywczych mogą być szybsze i łatwiejsze, jeśli zdecydujesz się skorzystać z usług sklepu internetowego. W medme sklep zapewnimy Ci przegląd najlepszych ofert i możliwość łatwego złożenia zamówienia.