Wiele osób nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez dań z makaronem. Kuchnia włoska bez makaronu spaghetti? Sos pomidorowy i różne rodzaje makaronu to podstawa posiłków wielu z nas! Produkt, kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, ale jest również niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe, a szeroka oferta makaronów zachęca do kulinarnych eksperymentów oraz komponowania diety zgodnej z indywidualnymi potrzebami. Jeśli chcesz uzupełnić zapas ulubionego makaronu albo wypróbować jego nowe rodzaje, skorzystaj z oferty medme sklep.
Często nie zastanawiamy się nad sposobem produkcji makaronu, ponieważ można dostać go niemal w każdym sklepie. Niewiele osób decyduje się na jego samodzielne przygotowanie, ale warto wiedzieć, że oryginalny makaron włoski powstaje jedynie z dwóch składników: mąki z pszenicy durum i wody posiadającej odpowiednią temperaturę. Obecnie częściej mąkę zastępuje semolina powstająca z mielonej pszenicy durum, do ciasta często dodawane są również jajka.
Przygotowanie makaronu rozpoczyna się od ciasta, z którego następnie formowany jest wybrany kształt makaronu. Wiele osób uważa, że najlepszy jest makaron przygotowywany na świeżo, jednak w przypadku produktów dostępnych w sklepach, niezbędne jest poddanie go procesowi suszenia.
Podczas każdej wizyty w sklepie możemy spotkać się przynajmniej z kilkoma rodzajami makaronów. W zależności od tego, w jakim daniu ma się znaleźć, polecane są różne jego kształty; dla klientów coraz istotniejszy jest także skład produktu, a producenci są otwarci na potrzeby osób na dietach.
Dopasowanie kształtu makaron do konkretnego przepisu to nie tylko znak wierności kulinarnej tradycji. Dzięki temu potrawa zachowuje oryginalną konsystencję, a sos lepiej łączy się z makaronem,
To cienki makaron o kształcie długich nitek, produkowany z twardych odmian mąki pszennej. Wykorzystuje się go do przygotowania dań obiadowych, najsłynniejszym jest bez wątpienia włoskie spaghetti bolognese, czyli makaron spaghetti z pomidorowo-mięsnym sosem,
W Polsce ten rodzaj makaronu znany jest również jako rurki, ponieważ jego krótki i okrągły kształt przypomina ściętą rurkę. Makaron penne idealnie pasuje do zapiekanek makaronowych oraz sosów mięsnych.
To rodzaje makaronów przypominających spłaszczoną wstążkę. Makaron pappardelle jest szerszy od makaronu tagliatelle; oba świetnie sprawdzają się w połączeniu z ciężkimi sosami.
To bardzo charakterystyczny makaron, którego nazwa kojarzona jest przede wszystkim z jedną potrawą - lasagne bolognese. Makaron lasagne ma postać prostokątnych płatów, które przekłada się sosem, a następnie zapieka.
Nie każdy chce lub może włączyć do swojej diety tradycyjny makaron. Wychodząc naprzeciw osobom na diecie lub chcącym urozmaicić swoje potrawy, producenci przygotowali różne rodzaje makaronów różniących się podstawowymi składnikami.
Ziarna pszenicy durum są twardsze od zwykłych oraz zawierają więcej glutenu. Wpływa to na właściwości wytwarzanego z niej makaronu — uważany jest za najlepszy i najzdrowszy. Trudniej go rozgotować, posiada także więcej potasu, fosforu, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B niż makaron ze zwykłej mąki pszennej.
Do podstawowych składników makaronu dodawane jest niekiedy jajko. Otrzymany w ten sposób produkt ma delikatniejszą strukturę oraz charakterystyczny posmak. Makaron jajeczny to rodzaj, który jako nitki jest chętnie dodawany do zup np. polskiego rosołu.
Pochodzi z kuchni azjatyckiej, ale staje się coraz popularniejszy na całym świecie. Powstaje z mąki ryżowej oraz wody, najczęściej ma postać długich, cienkich nitek o białym kolorze. Makaron ryżowy jest naturalnie bezglutenowy i beztłuszczowy, dlatego chętnie wybierają go osoby na diecie.
Chcesz kupić makaron świderki, spaghetti lub makaron rurki, a jednocześnie wybrać produkt bezglutenowy, o dużej zawartości błonnika oraz posiadający wartościowe białko? Zdecyduj się na makaron z roślin strączkowych: soczewicy, fasoli, ciecierzycy lub grochu.
Makaron z dodatkami to danie, które ma swoich zwolenników zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Od ciebie zależy, czy przygotujesz go z sosem śmietanowym, pomidorowym czy na słodko. Cienkie makarony jajeczne i ryżowe przydadzą się także podczas przygotowywania tradycyjnych oraz orientalnych zup. W domowej spiżarce zawsze warto mieć kilka rodzajów makaronu, by szybko przygotować rodzinny obiad lub kolację dla niespodziewanych gości.
Jeśli stawiasz na różnorodność i najwyższą jakość produktów wykorzystywanych w swojej kuchni, skorzystaj z oferty medme sklep. Oryginalny makaron włoski, azjatyckie nudle czy tradycyjne propozycje od rodzimych producentów możesz teraz zamówić bez wychodzenia z domu!