Mąka pszenna to podstawowy produkt w przemyśle spożywczym, z którego otrzymujemy zróżnicowane wypieki i szeroką gamę klusek. Jej alternatywy to propozycje dla pacjentów na diecie bezglutenowej czy liczne odmiany dla miłośników dieto ketogenicznej. Szerokie możliwości zastosowania tego prostego produktu zapewniły mu stałe miejsce w kuchni na całym świecie. W naszym sklepie nie mogło zabraknąć różnych rodzajów mąki. Dzięki współpracy z różnymi dostawcami ułatwiamy zakupy i pomagamy w dotarciu do najlepszych ofert.
Historia mąki pszennej sięga 10 tysięcy lat wstecz, choć dopiero z czasem udoskonalono procesy, w których jest wytwarzana. Idea jest niezwykle prosta — zboże, ale też orzechy, a czasem nawet warzywa mieli się i rozdrabnia na tyle mocno, by uzyskać sypki produkt o konsystencji proszku.
Choć mąka pszenna to podstawa naszej żywności, znamy także liczne inne produkty, które przybierają jej postać i mogą ją zastąpić — o nich nieco dalej.
Dla wielu z nas produkty mączne to podstawa. Przede wszystkim jest to chleb. Chleby jednak można otrzymać nie tylko z mąki pszennej i żytniej, ale również innych gatunków po odpowiedniej obróbce.
Żywność na bazie mąki jest bardzo zróżnicowana — użyjemy jej do wytrawnych i słodkich pierogów, z jej pomocą usmażymy naleśniki, wypieczemy ciasto, wytworzymy szeroką gamę ciasteczek, przygotujemy makarony (a te przecież niezwykle różnią się między sobą), a na deser wykorzystamy do gofrów.
Jeszcze trochę teorii, zanim przejdziemy do praktyki, czyli zakupów. Mąki dzielimy na chlebowe i niechlebowe. Do pierwszej kategorii należy mąka pszenna, spożywana przez nas najczęściej, i żytnia. Mąkę niechlebową uzyskujemy przez zmielenie innych składników i czasem potrzebuje dodatku którejś z pierwszej grupy, czasem — odpowiedniej obróbki, by uzyskać ten sam produkt finalny — chleb czy inne potrawy.
Z jej pomocą z łatwością w warunkach domowych uzyskamy różne rodzaje wypieków i innych potraw. Zawiera gluten, który nadaje potrawom strukturę. Szczególnie poleca się mąkę pszenną pełnoziarnistą. Wysoka zawartość błonnika pozytywnie wpływa na zdrowie jelit.
Mąka żytnia jest uwielbiana przez wiele osób — żytnie pieczywo jest bardzo zdrowe. To za sprawą jej bogatego składu. W mące żytniej znajdziemy witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminę E. To także składniki mineralne, między innymi fosfor, cynk, miedź, żelazo, magnez.
Pochodzi z ziarna orkiszu z pełnego przemiału. Jest świetnym źródłem błonnika. Od swojego pszennego odpowiednika zawiera go więcej, podobnie jak składników mineralnych. Znajdziemy w niej takie pierwiastki jak wapń, selen, cynk, miedź i inne. Podczas wypieku chleba polecamy zrezygnować z drożdży na rzecz zakwasu.
Zamiennik mąki pszennej chętnie stosowany przez osoby na diecie ketogenicznej. W tym wypadku mamy do czynienia ze składnikami, które troszczą się o pracę układu nerwowego — to jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jak również składniki mineralne i antyoksydanty.
Ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest dobrym rozwiązaniem dla diabetyków. Reguluje także poziom cukru we krwi. Jest wykorzystywana w profilaktyce cukrzycy i chorób metabolicznych.
Ponadto naturalnie nie zawiera glutenu, za to znajdziemy w niej wysoką zawartość magnezu i miedzi. Wspiera także perystaltykę jelit.
Mąki kojarzymy z typem — do konkretnych przepisów użyjemy np. mąki pszennej 450. Ta liczba oznacza zawartość substancji mineralnych. Im niższa liczba, tym jaśniejsza jest mąka. Wyższa oznacza, że mąka jest bogata w minerały. Istotna w mące jest zawartość błonnika. To on odpowiada za długie uczucie sytości i usprawnia trawienie.
To, jaką mąkę warto wybrać, zależy od naszego celu. Miękkie bułeczki na co dzień najlepiej smakują, jeśli wybierzemy mąkę pszenną 650. Keto pieczywo? Tu sięgnij po mąkę migdałową. Jeśli myślisz nad samodzielnym wypiekiem chleba, na pewno przypadną Ci do gustu liczne przepisy na pieczywo żytnie na zakwasie — samo zdrowie!
Najczęściej korzystne cenowo okażą się te oferty, w których kupimy większą ilość produktu naraz. Duże zapasy są bardzo opłacalne. Przy tym należy pamiętać, że mąki mają swoje szkodniki. Z tego powodu bardzo istotne jest przechowywanie w szczelnym zamknięciu, na przykład w plastikowych pojemnikach z dobrą izolacją.
Tworzymy nasz sklep poprzez współpracę z różnymi dostawcami, funkcjonując jako marketplace. Tak możemy zaproponować naprawdę szeroką ofertę. Szyfrowana, bezpieczna płatność i wygodna dostawa pod dom sprawiają, że zakupy w medme sklep to przyjemność. Zamów już dziś!