Planując wartościowe posiłki, nie można zapomnieć o dostarczeniu organizmowi węglowodanów. Makaron czy ryż to nie jedyny pomysł na dodatek do dania obiadowego — coraz więcej osób docenia zalety różnych rodzajów kaszy. Co więcej, można z niej przygotować również sycące śniadanie lub zdrowy deser. Z pewnością znajdziesz ulubiony przepis, a najlepszą kaszę do jego przygotowania kupisz wygodnie w medme sklep. Kasza owsiana, kasza jęczmienna, kasza kuskus, kasza perłowa czy kasza jaglana? Warto je poznać.
Kasza to produkt znany w polskiej kuchni od wieków! Jeśli do tej pory nieczęsto gościł na Twoim talerzu, czas to zmienić. To dobry wybór dla wszystkich, którzy chcą, by ich posiłki były zdrowe i różnorodne. Dostarczy przede wszystkim węglowodanów złożonych stanowiących codzienne źródło energii. Jest bogata również w witaminy z grupy B, istotne dla kondycji układu krążenia oraz układu nerwowego. W porcji produktu nie zabraknie składników mineralnych, takich jak magnez oraz żelazo. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego przyspiesza przemianę materii, co jest istotne dla osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Kasza to z pewnością zdrowa alternatywa dla ziemniaków i makaronu. Włączając ją do swojej diety, należy mieć na uwadze wartości odżywcze i charakterystykę poszczególnych rodzajów. Węglowodany w kaszach gruboziarnistych nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, dlatego polecane są również cukrzykom. Kasze gryczana lub jaglana nie zawierają z kolei glutenu, co ma kluczowe znaczenie dla chorych na celiakię.
Kasze mogą powstawać z różnych rodzajów zbóż: jęczmienia, pszenicy durum, ziaren owsa lub gryki. Dzięki temu możemy liczyć nie tylko na dużą różnorodność smaków, ale także znaleźć produkt idealny do konkretnego dania. Warto postawić na różnorodność i przygotowywać kaszę na słodko i na słono.
Spożywana przede wszystkim z daniami mięsnymi. W kaszy gryczanej znajdziemy błonnik korzystnie działający na układ trawienny człowieka oraz antyoksydanty zapobiegające rozwojowi wolnych rodników i rozwojowi chorób nowotworowych.
Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy A oraz K. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, oraz posiada niski indeks glikemiczny. Wiele osób docenia delikatny smak kaszy jęczmiennej, dzięki któremu jest świetna do zup, sałatek oraz jako dodatek i warzyw i mięs.
Popularna jaglanka to odpowiedni wybór dla osób z nietolerancją glutenu. Jest również lekkostrawna — daje uczucie sytości, ale nie obciąża zbytnio układu trawiennego. Dzięki zawartości cynku i krzemu korzystnie wpływa na wygląd włosów i skóry. Jest delikatna w smaku, dlatego kaszę jaglaną wykorzystuje się do deserów, ciast czy budyniu jaglanego.
Jest to rodzaj kaszy jęczmiennej, który wyróżnia się najmniejszym stopniem przetworzenia. Dzięki temu zachowuje wartości odżywcze — zawiera duże ilości magnezu, kwas foliowy, potas oraz witaminy z grupy B. Dostępne jest jako pęczak rozdrobniony, średni lub gruby.
Kasza manna bardzo drobne, białe ziarenka powstające w procesie przemiału pszenicy. Jest jedną z najbardziej kalorycznych kasz, ale zalecana jest osobom z chorobami układu pokarmowego oraz chętnie włączana do dziecięcej diety.
Powstaje z ziaren kukurydzy, którym zawdzięcza żółty kolor. Niektórzy znają ją jako polentę, ale najczęściej można spotkać ją w kaszkach dla niemowląt. Kasza kukurydziana w diecie będzie z pewnością wartościowym źródłem witaminy A.
Najłatwiejsza do przygotowania — wystarczy zalać ją wrzątkiem lub bulionem, a po kilkunastu minutach będzie gotowa do spożycia. Kuskus powstaje z pszenicy durum i wywodzi z północnej Afryki.
Jest szczególnie polecana osobom, które chcą uregulować swój poziom cholesterolu i zadbać o naczynia krwionośne. Kasza owsiana korzystnie wpływa także na układ odpornościowy i jest świetną alternatywą dla popularnych płatków owsianych, ponieważ zawiera więcej błonnika.
Znając różne rodzaje kasz, łatwo zadbać o zdrowe i urozmaicone posiłki! Znakomicie sprawdzą się jako podstawa oraz dodatek do wielu potraw. Można z nich przygotować słodkie śniadanie, wytrawny obiad lub kolację, a także dodawać do zup. Kasza manna chętnie dodawana jest do zup mlecznych lub gotowana na mleku i podawana z owocami i miodem. Kasza gryczana razem z mięsem to składniki na świetny farsz do pierogów lub gołąbków. Kasza jęczmienna czy kasza kuskus coraz chętniej jadane są z mięsem lub warzywami, zastępując ziemniaki lub makaron. Nie można zapomnieć o kaszotto, czyli potrawie, w które to ona jest najważniejszym składnikiem.
Kaszę gryczaną oraz pęczak można znaleźć w wielu popularnych przepisach i te produkty na dobre zagościły na naszych stołach. Nigdy nie próbowałeś kaszy jaglanej, kaszy owsianej czy kaszy kukurydzianej? Pora to zmienić! W asortymencie medme sklep znajdziesz wiele różnych rodzajów kasz, dzięki którym zadbasz o odporność organizmu, prawidłowe trawienie oraz dostarczysz organizmowi cennych wartości odżywczych.
Kasza to produkt, który zawsze warto mieć w kuchennej spiżarce. Dzięki zakupom internetowym bez wychodzenia z domu zaopatrzysz się w jej różne rodzaje i łatwiej przygotujesz smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny.