Drożdże instant, suszone i świeże, zaliczane do Saccharomyces cerevisiae, nadają wypiekom odpowiedniej pulchności. W kostce i suszone wymagają aktywacji z pomocą rozczynu, a następnie pozostawiamy je w temperaturze pokojowej, nim pojawią się pęcherzyki gazu, czyli dwutlenku węgla. W warunkach domowych korzysta się także z innych produktów do wypieków, czyli proszków do pieczenia. Czegokolwiek potrzebujesz do swoich pyszności, drożdże i proszki znajdziesz w medme sklep. Dzięki wygodnej wysyłce pod wskazany adres możesz z łatwością uzupełnić braki w domowej spiżarni.
W naszym otoczeniu powszechnie występują dzikie drożdże, utrzymujące się na przykład na powierzchni winorośli. Czasami korzysta się z nich przy produkcji alkoholi, jednak ich działanie jest dość nieprzewidywalne.
W przemyśle i w warunkach domowych korzystamy raczej z drożdży szlachetnych, zaliczanych do Saccharomyces cerevisiae. Kiedy trawią glukozę, wydziela się dwutlenek węgla. Drożdże w kostce i suszone należy aktywować poprzez rozczyn i pozostawić w temperaturze pokojowej. Celem dodawania drożdży do ciast i pieczywa jest ich rozpulchnienie. Wbrew obiegowej opinii mają one pewne wartości odżywcze. Są źródłem witamin z grupy B, a także minerałów — np. selenu, cynku, potasu. Co ciekawe, świetnie wpływają na włosy i ze względu na swoje właściwości mają zastosowanie w kosmetyce.
Alternatywą jest proszek do pieczenia. Głównym składnikiem jest wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona, a następnie kwas (zwykle cytrynowy). Rozpulchnia strukturę ciasta, nadaje mu żółtawy kolor bez konieczności smarowania powierzchni żółtkiem, osłabia gluten mąki. Ma szerokie zastosowanie także poza kuchnią — ze względu na swoje właściwości świetnie nadaje się do czyszczenia, usuwania kamienia, wybielania tekstyliów czy usuwania plam z krwi, wina i tłuszczu.
Proszki do pieczenia mają zasadniczo bardzo zbliżone składniki. W przemyśle spożywczym stosuje się inne niż w warunkach domowych. Można jednak znaleźć proszki do pieczenia bezglutenowe. Z kolei drożdże dzielimy zasadniczo na:
drożdże suszone — w saszetkach w formie granulatu lub jako proszek.
drożdże świeże — idealne do ciężkich ciast.
drożdże instant — najlepszy wybór do dań, w których zawartość cukru nie przekracza 5%, sposób użycia jest niezwykle prosty.
Zarówno w domu, jak i na skalę przemysłową korzystamy z drożdży szlachetnych. To drożdże piwowarskie, gorzelnicze i winiarskie, które wykorzystuje się do wyrobu danego alkoholu (produkcji piwa, alkoholi wysokoprocentowych i wina). Z kolei pieczywo wypieka się z pomocą drożdży piekarniczych. Ciekawostką jest fakt, iż pieczywo na zakwasie także zawiera drożdże, ale z grupy drożdży dzikich.
Częste spożywanie preparatów z drożdżami może powodować nieprzyjemne dolegliwości od strony układu pokarmowego, jeśli nie zostaną one odpowiednio przygotowane. Grzyby te jednak ogólnie są bezpieczne.
Także proszki do pieczenia zawierające fosforany mogą powodować nadmierną kumulację fosforu w organizmie — w dużych dawkach jest on szkodliwy. W przypadku proszków do pieczenia możemy postawić na produkty bezglutenowe i bez fosforanów.
W poszukiwaniu drożdży piekarskich zwracamy uwagę na rodzaj danego wypieku. Świeże są optymalne do dań z cukrem i jajkami w dużych ilościach. Instant będą odpowiednie do tych, w których zawartość cukru jest niższa.
Oczywiście mogą być używane zamiennie. W przepisach podane są konkretne dawki, dlatego trzeba sprawdzić, o jakich drożdżach mowa i wtedy obliczyć proporcje.
Pieczesz chleb? A może wyrabiasz pyszne wypieki dla swojej rodziny i bliskich? W medme sklep znajdziesz niezbędne składniki, z których użyciem z łatwością przyrządzisz różne dania. Zbieramy oferty różnych dostawców, tworząc szeroki asortyment i ułatwiając dotarcie do najlepszych produktów. Zakupy to tylko kilka kliknięć, szyfrowana płatność i oczekiwanie na dostawę. Zaopatrz swoją spiżarnię w drożdże lub proszek do pieczenia już dziś!