Drożdże i proszek do pieczenia

Medme Sklep
(13 produktów)
PROSZEK DO PIECZENIA BEZGLUTENOWY BIO 200 g - AMYLON
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
PROSZEK DO PIECZENIA BEZGLUTENOWY BIO 200 g - AMYLON
od 22,52 zł
Proszek do pieczenia BIO 21 g Lecker's
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
Proszek do pieczenia BIO 21 g Lecker's
od 3,99 zł
Lecker's Ekologiczne drożdże suche - 9 g
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Medpak, Biogo
Lecker's Ekologiczne drożdże suche - 9 g
od 3,99 zł
Proszek do pieczenia bez glutenu Celiko, 30g
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
Proszek do pieczenia bez glutenu Celiko, 30g
od 2,47 zł
DROŻDŻE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 7 g - BIO VEGAN
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
DROŻDŻE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 7 g - BIO VEGAN
od 6,27 zł
PROSZEK DO PIECZENIA BEZGLUTENOWY BIO 3 x 17 g - BIO VEGAN
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
PROSZEK DO PIECZENIA BEZGLUTENOWY BIO 3 x 17 g - BIO VEGAN
od 6,75 zł
BEZGLUTENOWY PROSZEK DO PIECZENIA BIO 12 g - AMYLON
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo, Vivio
BEZGLUTENOWY PROSZEK DO PIECZENIA BIO 12 g - AMYLON
od 1,59 zł
PROSZEK DO PIECZENIA BIO 15 g - BIO PLANET
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
PROSZEK DO PIECZENIA BIO 15 g - BIO PLANET
od 1,18 zł
Proszek do pieczenia z przyprawą do piernika bezglutenowy BIO 18 g - Amylon
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
Proszek do pieczenia z przyprawą do piernika bezglutenowy BIO 18 g - Amylon
od 3,47 zł
Drożdże suszone 7g EKO Bio-Zentrale
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
Drożdże suszone 7g EKO Bio-Zentrale
od 7,38 zł
PROSZEK DO PIECZENIA BIO 15 g - DARY NATURY
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
PROSZEK DO PIECZENIA BIO 15 g - DARY NATURY
od 4,49 zł
Drożdże suche do pizzy Włoskie 100g Caputo Lievito
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Vivio
Drożdże suche do pizzy Włoskie 100g Caputo Lievito
od 15,99 zł
PROSZEK DO PIECZENIA BEZGLUTENOWY 30 g - CELIKO
Drożdże i proszek do pieczenia
Oferta od: Biogo
PROSZEK DO PIECZENIA BEZGLUTENOWY 30 g - CELIKO
od 3,55 zł

Drożdże i proszek do pieczenia — czym są, kiedy się je stosuje, czym się różnią?

W naszym otoczeniu powszechnie występują dzikie drożdże, utrzymujące się na przykład na powierzchni winorośli. Czasami korzysta się z nich przy produkcji alkoholi, jednak ich działanie jest dość nieprzewidywalne.

W przemyśle i w warunkach domowych korzystamy raczej z drożdży szlachetnych, zaliczanych do Saccharomyces cerevisiae. Kiedy trawią glukozę, wydziela się dwutlenek węgla. Drożdże w kostce i suszone należy aktywować poprzez rozczyn i pozostawić w temperaturze pokojowej. Celem dodawania drożdży do ciast i pieczywa jest ich rozpulchnienie. Wbrew obiegowej opinii mają one pewne wartości odżywcze. Są źródłem witamin z grupy B, a także minerałów — np. selenu, cynku, potasu. Co ciekawe, świetnie wpływają na włosy i ze względu na swoje właściwości mają zastosowanie w kosmetyce.

Alternatywą jest proszek do pieczenia. Głównym składnikiem jest wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona, a następnie kwas (zwykle cytrynowy). Rozpulchnia strukturę ciasta, nadaje mu żółtawy kolor bez konieczności smarowania powierzchni żółtkiem, osłabia gluten mąki. Ma szerokie zastosowanie także poza kuchnią — ze względu na swoje właściwości świetnie nadaje się do czyszczenia, usuwania kamienia, wybielania tekstyliów czy usuwania plam z krwi, wina i tłuszczu.

Rodzaje drożdży i proszku do pieczenia

Proszki do pieczenia mają zasadniczo bardzo zbliżone składniki. W przemyśle spożywczym stosuje się inne niż w warunkach domowych. Można jednak znaleźć proszki do pieczenia bezglutenowe. Z kolei drożdże dzielimy zasadniczo na:

  • drożdże suszone — w saszetkach w formie granulatu lub jako proszek.

  • drożdże świeże — idealne do ciężkich ciast.

  • drożdże instant — najlepszy wybór do dań, w których zawartość cukru nie przekracza 5%, sposób użycia jest niezwykle prosty.

Zarówno w domu, jak i na skalę przemysłową korzystamy z drożdży szlachetnych. To drożdże piwowarskie, gorzelnicze i winiarskie, które wykorzystuje się do wyrobu danego alkoholu (produkcji piwa, alkoholi wysokoprocentowych i wina). Z kolei pieczywo wypieka się z pomocą drożdży piekarniczych. Ciekawostką jest fakt, iż pieczywo na zakwasie także zawiera drożdże, ale z grupy drożdży dzikich.

Na co zwracać uwagę wybierając drożdże i proszek do pieczenia?

Częste spożywanie preparatów z drożdżami może powodować nieprzyjemne dolegliwości od strony układu pokarmowego, jeśli nie zostaną one odpowiednio przygotowane. Grzyby te jednak ogólnie są bezpieczne.

Także proszki do pieczenia zawierające fosforany mogą powodować nadmierną kumulację fosforu w organizmie — w dużych dawkach jest on szkodliwy. W przypadku proszków do pieczenia możemy postawić na produkty bezglutenowe i bez fosforanów.

W poszukiwaniu drożdży piekarskich zwracamy uwagę na rodzaj danego wypieku. Świeże są optymalne do dań z cukrem i jajkami w dużych ilościach. Instant będą odpowiednie do tych, w których zawartość cukru jest niższa.

Oczywiście mogą być używane zamiennie. W przepisach podane są konkretne dawki, dlatego trzeba sprawdzić, o jakich drożdżach mowa i wtedy obliczyć proporcje.

Lubisz szykować domowe wypieki? Skorzystaj z oferty proszków do pieczenia i drożdży z medme sklep!

Pieczesz chleb? A może wyrabiasz pyszne wypieki dla swojej rodziny i bliskich? W medme sklep znajdziesz niezbędne składniki, z których użyciem z łatwością przyrządzisz różne dania. Zbieramy oferty różnych dostawców, tworząc szeroki asortyment i ułatwiając dotarcie do najlepszych produktów. Zakupy to tylko kilka kliknięć, szyfrowana płatność i oczekiwanie na dostawę. Zaopatrz swoją spiżarnię w drożdże lub proszek do pieczenia już dziś!

Zapisz się do newslettera
i bądź na bieżąco z najnowszymi promocjami