Szukasz najlepszego oleju kokosowego? Zapoznaj się z szeroką ofertą medme sklep i wybierz najlepszy dla siebie olej kokosowy w formie stałej, w sprayu, a nawet w proszku. Dowiedz się na czym polega różnica pomiędzy postacią rafinowaną a nierafinowaną, jak możesz wykorzystać ten olej w kuchni, a jak w pielęgnacji skóry twarzy, ciała czy włosów. Zamawiaj produkty wygodnie online z dostawą do domu.
Olej kokosowy to rodzaj oleju roślinnego, zwanego również masłem kokosowym, czy tłuszczem kokosowym, który otrzymywany jest poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, czyli kokosów.
Swoją popularność zawdzięcza temu, że jest on bardzo stabilnym i uniwersalnym olejem o właściwościach antyoksydacyjnych i bakteriobójczych. Jego wartości odżywcze opierają się na bogatym składzie, w którym znajdują się m.in. witaminy, składniki mineralne oraz nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, w tym średniołańcuchowe, takie jak np. kwas laurynowy.
Zastosowanie oleju kokosowego nie ogranicza się jedynie do kuchni, a jego wartości odżywcze doceniane są również na rynku kosmetycznym. Z jednej strony może być więc wykorzystywany do smażenia, pieczenia, czy do picia, a z drugiej do pielęgnacji skóry twarzy, całego ciała, czy włosów.
Kluczowe rozróżnienie dzieli olej kokosowy na rafinowany i nierafinowany.
Olej kokosowy nierafinowany (extra virgin), to olej tłoczony na zimno, czyli pozyskiwany w procesach mechanicznych, bez sięgania po wysoką temperaturą i dodatkowe substancje chemiczne. Tym samym, pozostaje on bardziej naturalny, gdyż podczas produkcji nie traci swoich cennych wartości. Zachowuje również specyficzny zapach i smak kokosa, białą barwę oraz stałą konsystencję, która powyżej 25C staje się płynna o delikatnie żółtym zabarwieniu.
Olej kokosowy rafinowany pozyskiwany jest z kolei w procesie zwanym rafinacją, który wykorzystuje wysoką temperaturę oraz substancje chemiczne. Tak uzyskuje pożądany smak, konsystencję oraz barwę. Staje się wówczas bezwonny i bezsmakowy. Ta technologia produkcji pozbawia olej steroli, polifenoli i niektórych witamin.
Wybierając olej kokosowy warto również zwrócić uwagę na certyfikaty potwierdzające jego jakość, m.in. na określenie „BIO”.
Poza stałą i płynną konsystencją, dostępny jest również olej kokosowy w proszku, który powstaje w procesie ekstrakcji na zimno.
Cena oleju kokosowego uzależniona jest od wielkości opakowania, tego czy jest rafinowany, czy nierafinowany, jak również od jego przeznaczenia i rzecz jasna producenta. Może wynosić około 25 zł za 1l oleju nierafinowanego, natomiast rafinowany to koszt około 10 zł za 500 ml. Ponadto olej kokosowy w sprayu kosztuje około 20 zł za 250 ml.
Olej kokosowy można kupić w marketach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością, czy w drogeriach. Można również wygodnie i bez wychodzenia z domu zamówić go przez Internet. Różne rodzaje oleju kokosowego można odnaleźć w medme sklep.