Ocet to wodny, ok. 5-10% roztwór kwasu octowego i zazwyczaj śladowych ilości wielu innych substancji. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu etylowego w obecności bakterii kwasu octowego i powietrza. Ze względu na łatwość produkcji, walory smakowe i stosunkowo wysoką kwasowość od tysięcy lat znajdował liczne zastosowania w domu, gastronomii i przemyśle. Nadaje się do różnych potraw, m.in. sałatek, ale też świetnie sprawdzi się podczas sprzątania. Kupisz go w medme sklep. Nasza formuła polega na współpracy z różnymi dostawcami. Dzięki temu tworzymy szeroką ofertę, która zaspokaja potrzeby także najbardziej wymagających konsumentów.
Stosowany w kuchni przede wszystkim jako przyprawa zakwaszająca oraz składnik sosów, marynat i zapraw do macerowania mięs. Niska cena i duża dostępność sprawiły, że ocet stał się także składnikiem w kosmetyce oraz bazą dla domowej produkcji środków do czyszczenia (np. odplamiaczy). Badania wskazują na pozytywny wpływ octu na organizm – picie jednej do dwóch łyżek rozcieńczonych szklanką wody oddziałuje pozytywnie na metabolizm; wykazuje właściwości antyseptycznie i antybakteryjnie, działa dobrze w leczeniu chorób i infekcji grzybiczych skóry, takich jak łupież, korzystnie wpływa na włosy. Należy zadbać o niskie stężenie spożywanego octu – pity w nadmiarze może wywołać oparzenia błon śluzowych.
Octy dzielą się ze względu na surowiec użyty w produkcji – a wytwarzać je można m.in. z owoców (np. ocet jabłkowy, śliwkowy), zbóż i ziaren, napojów alkoholowych i innych produktów roślinnych ulegających fermentacji. Poniżej przedstawiamy rodzaje popularne w Polsce, ale też na całym świecie.
Zwany też octem kwasowym, produkowany jest z rozcieńczonego spirytusu. Ma ostry, kwaśny smak kwasu octowego, ostrzejszy od innych rodzajów octu, dlatego nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. To jest jeden z najczęściej wykorzystywanych rodzajów octu, zwłaszcza w przetworach.
Ocet balsamiczny to ocet winny o charakterystycznej, niemal czarnej barwie, gęstej konsystencji, mocnym aromacie i słodko-kwaśnym smaku. Produkuje się go w procesie dojrzewania nieprzefermentowanego moszczu winogronowego w drewnianych beczkach z różnego rodzaju drewna (m.in. wiśniowego, kasztanowego czy dębowego). Fermentacja alkoholowa i octowa zachodzą równolegle. Chętnie stosowany w kuchni włoskiej jako dodatek do sałatek i różnych potraw.
Dziś wytwarzany przemysłowo. Tradycyjny ocet balsamiczny to z kolei luksusowa przyprawa, którą produkuje się w regionie Emilia-Romana we Włoszech, cały proces trwa kilkanaście lat. Octem balsamicznym warto dysponować z rozwagą – zawiera głównie cukry i glicerol, przez co jest dość kaloryczny.
Ocet jabłkowy produkuje się z cydru lub moszczu jabłkowego. Ma łagodny, kwaśny smakiem, żółtawą barwę i aromat jabłek. Używa się go jako dodatku do potraw i środku do sprzątania. Można z niego zrobić płukankę.
Ocet jabłkowy spożywany w niewielkich ilościach przed posiłkiem obniża poziom cukru we krwi; zwiększa on uczucie sytości i insulinowrażliwość, dzięki czemu przydaje się jako wsparcie w procesie odchudzania.
Ocet winny wytwarza się w fermentacji octowej wina gronowego. Występuje w odmianach białej i czerwonej. Ocet winny biały używany jest w roli przyprawy, natomiast czerwony stosuje się w marynatach do mięsa oraz w sałatkach z czerwonych warzyw. Kwas octowy w occie winnym zwalcza bakterie i zapobiega ich namnażaniu.
Ocet ryżowy wytwarza się z ryżu z dodatkiem niewielkiej ilości wina ryżowego w obecności tzw. matki octu. Powszechnie stosowany w kuchniach orientalnych, występuje w odmianach: białej, czerwonej i czarnej. Ze względu na swój łagodnie kwaśny smak, biały ocet ryżowy jest nieodzowny w przygotowaniu sushi.
Wybierając ocet, zwróć uwagę na jego skład – w tym dodatki aromatyzujące i smakowe, wartości odżywcze i kaloryczność. Jeśli zależy Ci na naturalnym produkcie wysokiej jakości, upewnij się, że ocet pochodzi z naturalnej fermentacji.
Najlepiej, gdy ocet jest zamknięty w butelce z ciemnego szkła. To chroni jego właściwości. Dobrym wyborem jest ocet niefiltrowany i niepasteryzowany.
Do czyszczenia najlepszy jest ocet biały. Jako bezbarwny środek nie pozostawi on plam na kafelkach czy meblach.
W medme sklep znajdziesz szereg produktów dla domu, zdrowia i urody. Ocet mieści się w każdej z tych trzech kategorii! Tworzymy szeroką ofertę poprzez współpracę z różnymi dostawcami, dzięki czemu nie musisz tracić czasu na przeglądanie stron różnych sklepów. Zakupy dostarczamy pod drzwi, oszczędzając Twój czas. Zamów już dziś!