Stewia, wytwarzana z rośliny rosnącej w Ameryce Południowej, to idealna alternatywa dla białego cukru dla cukrzyków — nie podnosi poziomu cukru we krwi, posiada niski indeks glikemiczny, ponadto wykazuje właściwości prozdrowotne, np. działanie przeciwpróchnicze. Z powodzeniem jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako dodatek do m.in. lodów, czekolad i żywności przetworzonej. W medme sklep znajdziesz zróżnicowane produkty ze słodkim ziołem Paragwaju. Prosta, szyfrowana transakcja i dostawa pod wskazany adres sprawiają, że u nas z łatwością zaopatrzysz domową spiżarnię.
Stewia jest produkowana z liści stewii — rośliny Stevia rebaudiana, uprawianej na terenach Ameryki Południowej. Jej suszone liście zawierają glikozydy stewiolowe — dodatek do żywności o kodzie E-960. Pojawia się także w produktach kosmetycznych.
Dla bezpieczeństwa dawka do dziennego spożycia nie powinna przekraczać 4 mg na kilogram masy ciała, by nie nastąpiło zahamowanie wchłaniania wapnia lub żelaza przez garbniki i kwas szczawiowy.
Pamiętaj, że może wchodzić w interakcje z blokerami kanałów wapniowych, lekami zawierającymi insulinę, przeciwzapalnymi lub lekami obniżającymi poziom cholesterolu. Osoby przyjmujące takie leki powinny zachować ostrożność. Ogólnie jednak ma świetne właściwości zdrowotne.
To naturalny słodzik. Sztuczne słodziki bywają szkodliwe dla układu pokarmowego. Tymczasem stewia jest o niebo lepszym wyborem niż tradycyjny cukier. Ma właściwości hipoglikemiczne, co oznacza, że obniża poziom cukru we krwi. Jej wartość energetyczna jest bliska zeru (inny zamiennik, ksylitol, ma 14 kcal w jednej łyżeczce).
Stewia właściwości ma jednak szersze — ma silne właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma zerowy indeks glikemiczny, zapobiega próchnicy zębów. Przy odchudzaniu jest skuteczniejsza od aspartamu i wydajniejsza niż erytrol.
Zawiera witaminy (B2, C, kwas foliowy) oraz minerały takie jak selen, potas, cynk, magnez, żelazo, fosfor, siarka czy mangan. Ma kilkukrotnie słodszy smak niż klasyczny cukier. Dzięki temu jest słodsza i zdrowsza niż "biała śmierć".
Stewię otrzymuje się z suszonych liści. W warunkach domowych jest trudna w uprawie. Tymczasem ze względu na wpływ na kondycję organizmu jest jednym z najchętniej stosowanych słodzików.
Można ją dodawać do napojów, np. kawy lub herbaty, płatków, konfitur, kaszy jaglanej, musli, deserów, koktajli czy ciast. Sprzedaje się ją w różnych formach. Wybór konkretnej zależy od indywidualnych preferencji. Dostępna jest:
stewia w postaci tabletek — to dla niektórych osób najwygodniejsza w użyciu forma. Jedna tabletka ma zwykle wagę około 10-12 gramów. Łyżeczkę cukru przelicza się na pół tabletki stewii. Jest więc bardzo wydajna.
stewia w proszku — także chętnie stosowana postać. Ze względu na to, że stewia jest słodka, a krystalizowana postać ma podobną słodycz co cukier, podczas słodzenia jedną łyżeczkę białego cukru przelicza się na jedną łyżeczkę stewii.
stewia w płynie — stosowana głównie do dodawania do kawy.
liście stewii — produkty ze stewią to także jej liście. Mają zastosowanie w ziołolecznictwie. Można z nich przyrządzić syrop. Także mają właściwości przeciwpróchnicze i inne.
mielone listki stewii — to zarówno słodzik, jak i surowiec do ziołolecznictwa ze względu na zawarte w niej cenne substancje takie jak kwas cynamonowy, stearynowy, oleinowy czy kumarowy, flawony, kemferol czy kwercetyna.
Dla wielu osób problemem jest cena — stewia jest nawet kilka razy droższa od ksylitolu. Warto przy tym zaznaczyć, że ma pozytywny wpływ na organizm i dużo bardziej niż on zapobiega otyłości, dostarczając znikomej liczby kalorii, a regulacja poziomu glukozy jest bardzo ważna w społeczeństwie, w którym cukrzycą zagrożonych jest nawet połowa z nas.
Z tego powodu zastanawiając się nad konkretnym produktem przemyśl jego wydajność. Najbardziej wydajna jest stewia w postaci tabletek lub proszku. Jest też najłatwiejsza do stosowania w codziennej diecie. Ekstrakt powinien być jak najczystszy. Na rynku znajdziemy produkty mające w swoim składzie w 97% stewię. Alternatywą są produkty łączone, zawierające także erytrol. Dla niektórych jest on smaczniejszy od samej stewii, a także zapobiega powstawaniu nadwagi, ma działanie przeciwzapalne, jest korzystny dla cukrzyków.
Obniżenie poziomu glukozy przy zachowaniu słodkiego smaku i licznych korzyściach dla zdrowia jest na wyciągnięcie ręki. Tworzymy asortyment poprzez współpracę z różnymi dostawcami, dzięki czemu nasza oferta zaspokoi oczekiwania zróżnicowanych klientów. Zamów już dziś!