Rozwiązanie dla wegan, wybawienie dla uczulonych na laktozę bądź białko mleka krowiego, a także produkt dla osób na dietach eliminacyjnych — napój migdałowy może zastąpić mleko w Twojej kuchni. Możesz go dodać do kawy, ale też przyrządzać wypieki, koktajle, sosy z charakterystyczną, ciekawą nutą migdałów. Wiemy, że napoje roślinne bywają kosztowne, a domowe zamienniki — mało smaczne. Porównujemy ceny w różnych sklepach internetowych, szukając najlepszych promocji dla naszych klientów. Zakupy dostarczamy pod drzwi. Proponujemy także duże paczki, co ułatwia zrobienie zapasów bez męczącego dźwigania.
Napój robi się na migdałach zblendowanych i wymieszanych z wodą. W warunkach domowych może to być problematyczne, dlatego na co dzień doskonale sprawdzi się napój ze sklepu. Dziś znajdziemy w nich także inne składniki, takie jak sól morska, emulgator lecytyny ze słonecznika czy naturalny aromat migdałowy, dzięki którym taki napój jest smaczniejszy. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce. Chociaż sam w sobie zawiera niewiele wapnia, producenci dodają do swoich wyrobów takie składniki, by zwiększyć walory odżywcze. Co ciekawe, połączenie rozdrobnionych migdałów i wody było znane już w średniowieczu i miało swoje miejsce w kuchni.
Mleko krowie zdaje się ważne dla naszego organizmu, jednak nie wszyscy mogą z niego korzystać. Często występujące alergie i nietolerancje są bardzo problematyczne. Jeśli chcesz wyeliminować mleko, sprawdź napoje roślinne. Napój otrzymany na migdałach:
nie zawiera laktozy i nie zawiera kazeiny — wiele osób ma alergię także na kazeinę, czyli białko mleka krowiego,
zwykle ma dodany wapń i zawiera inne składniki odżywcze, takie jak witamina A, witamina E (silny przeciwutleniacz), ryboflawina (B2) i inne, by chronić przed niedoborami,
ze względu na niską zawartość fosforu nie utrudnia wchłaniania wapnia,
może mieć dodany syrop smakowy, by nieco urozmaicić smak,
może być w wydaniu BIO/organic,
ma charakterystyczny posmak, który urozmaica przyrządzane z nim posiłki,
może uczulać osoby z alergią na migdały,
jest bogatym, naturalnym źródłem L-argininy - aminokwasu wspierającego pracę serca i naczyń krwionośnych,
obniża poziom złego cholesterolu i jest wsparciem dla pacjentów z chorobą wieńcową.
Napój migdałowy to doskonały dodatek do potraw i napojów, które lubimy. Ma charakterystyczny aromat, który wprowadza coś nowego do znanych nam smaków. Taki produkt możemy dodać do:
kawy i herbaty
płatków i musli,
ciast,
koktajli,
budyniu i innych,
naleśników,
sosów i marynat,
domowego jogurtu.
Nie ma różnicy między napojem migdałowym a mlekiem migdałowym. Nazwa "mleko migdałowe" może być stosowana jedynie potocznie, nie powinna być jednak stosowana w handlu po wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE z 14 czerwca 2017 r., który mówi o tym, że mlekiem można nazywać jedynie produkty odzwierzęce. Jeśli więc nie wiesz, gdzie w sklepie jest "mleko migdałowe", szukaj pod nazwą "napój migdałowy".
W poszukiwaniu idealnych produktów mlecznych możemy sięgnąć po ich specjalistyczne wersje — bezcukrowe, bez laktozy, w wersji "barista" i inne. Podobnie jest w przypadku napojów migdałowych.
Znajdziemy więc napój migdałowy, który nie zawiera cukru bądź jest słodzony np. syropem z agawy, napoje migdałowe bez glutenu, czyli takie, w przypadku których nie ma ryzyka zanieczyszczenia glutenem, napoje z migdałów w wersji barista.
Możemy sięgnąć także po ekologiczny napój migdałowy z certyfikatem BIO. Niektóre napoje z migdałów są zagęszczone, by łatwiej było wykorzystać je do zrobienia wypieków. Oczywiście dostępne są też wersje klasyczne, czyli podstawowe.
W medme sklep proponujemy szeroki wybór napojów migdałowych na każdą kieszeń. Są to wersje klasyczne, jak również urozmaicenia na potrzeby wypieków, napojów kawowych, osób ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Mamy także w ofercie duże pakiety, co pozwala na zrobienie zapasów w dobrej cenie. Dostarczamy zamówienia pod drzwi, oszczędzając Twój czas i kręgosłup. Zamów już dziś!