Produkty mleczne, do których należą między innymi sery i jogurty, ale przede wszystkim mleko krowie, dostarczają organizmowi niezbędną porcję wapnia i białka. Mogą być spożywane samodzielnie lub wykorzystywane do przygotowania różnorodnych dań. Wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z nabiału, jednak powiększa się grupa klientów, który tych samych składników odżywczych i mineralnych szukają w produktach roślinnych. Interesującą propozycją mogą być dla nich napoje roślinne dostępne w medme sklep.
Szklanka mleka krowiego stała się symbolem niezbędnej porcji wapnia, potrzebnej zarówno w diecie dzieci, jak i dorosłych. Jednak mleko i przetwory mleczne ze względu na zawartość laktozy nie zawsze będą nam służyć — wiele osób cierpiących na nietolerancję laktozy decyduje się całkowicie z nich zrezygnować. Innym powodem poszukiwania alternatywy dla mleka krowiego jest chęć przejścia na dietę wegańską i całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych. W obu tych przypadkach priorytetem staje się znalezienie wartościowego zamiennika mleka i dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Napoje roślinne świetnie sprawdzają się w tej roli!
Oprócz wegan i osób z nietolerancją laktozy po roślinną alternatywę mleka sięgają również osoby poszukujące nowych smaków i chętnie testujące mniej kaloryczne produkty. Duża różnorodność napojów roślinnych z pewnością będzie dla nich atrakcyjna.
Firm specjalizujących się w sprzedaży towaru pochodzenia roślinnego jest na rynku coraz więcej. To efekt rosnącego zainteresowania i zapotrzebowania klientów, którzy poznali już napój sojowy czy kokosowy i chcą sięgać po kolejne napoje roślinne. Warto wcześniej poznać ich właściwości, by oprócz smaku, docenić również korzystny wpływ na organizm.
Powstaje z soi, która jest uznawana za jeden z najlepszych zamienników białka zwierzęcego. Należy do najzdrowszych wyborów wśród napoi roślinnych - dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, magnez, fosfor i żelazo. Napoje sojowe nie zawierają laktozy i cholesterolu.
Wytwarzany jest z łuskanych ziaren owsa. Jest nie tylko źródłem witamin, ale także wartościowego błonnika pokarmowego. Ze względu na zawartość węglowodanów uznawany jest za najbardziej kaloryczny zamiennik mleka krowiego.
Wyróżnia go lekko orzechowy smak, dzięki czemu jest chętnie wybierany jako dodatek do kawy i deserów. Jest źródłem witaminy E oraz flawonoidów, które korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy.
Posiada kokosowy posmak lubiany zwłaszcza przez przygotowujących desery. Nie należy mylić o z mleczkiem kokosowym o gęstszej, kremowej konsystencji i o wiele większej kaloryczności.
Ma delikatny, słodkawy smak i dość wodnistą konsystencję. Produkowany jest z brązowego ryżu i na tle innych napoi roślinnych wyróżnia się dużą zawartością bi
Sięgając po napój roślinny zwykle mamy wobec produktu konkretne oczekiwania. Część osób musi brać pod uwagę swoje ograniczenia żywieniowe, inni chcą zrealizować wybrany przepis. Z myślą o takich przypadkach producenci przygotowali specjalne warianty napoi roślinnych.
Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie glutenu ze swojej diety. Nie muszą oni rezygnować z napoi roślinnych - napój kokosowy, migdałowy i sojowy będzie dla nich bezpiecznym wyborem. Informacje o braku glutenu często można też znaleźć na opakowaniach innych wariantów.
Kluczem do przygotowania idealnego caffe latte lub cappuccino jest dobrze spienione mleko. W przypadku napoju roślinnego również można otrzymać pożądaną konsystencję pianki — pomogą w tym specjalne produkty dla baristów. Dzięki temu, że są dostępne w wielu wariantach smakowych, nie musisz rezygnować z ulubionego mleka roślinnego.
Popularne wypieki, naleśniki czy koktajle przygotowywane są najczęściej z mlekiem krowim. Jego zastąpienie napojem roślinnym jest możliwe w każdym przypadku! Posiadając ulubiony wariant produktu roślinnego, możemy przygotować zarówno śniadaniową owsiankę, wytrawny omlet na obiad, jak i kawę z pianką. W sieci można znaleźć wiele przepisów, które ułatwią zachowanie właściwych proporcji przy przygotowaniu potrawy. Warto również dopasować rodzaj napoju roślinnego do rodzaju potraw — napój sojowy ze względu na neutralny smak będzie najbardziej uniwersalnym wyborem, kokosowy napój najczęściej wybierany jest do słodkich deserów.
Mleko sojowe, mleko kokosowe, mleko migdałowe - to nazwy, które można naleźć w przepisach dostępnych w sieci. Wiele osób może nabrać wątpliwości, czy to na pewno te same produkty, co napoje roślinne dostępne w sklepach. Poprawna nazwa, którą muszą posługiwać się obecnie producenci to właśnie "napoje roślinne", jednak do 2018 roku określenie "mleko roślinne" dominowało również na opakowaniach produktów i weszło do potocznego użycia. Wszystko zmieniło się po wejściu w życie unijnej dyrektywy, która zdefiniowała pojęcie mleka, ograniczając je wyłącznie do produktu pochodzenia zwierzęcego.
Zainteresowanie produktami wegańskimi i poszukiwanie zdrowych dodatków do potraw sprawia, że rośnie sprzedaż napojów roślinnych. Producenci starają się dostarczyć klientom coraz bardziej zróżnicowany asortyment, dzięki któremu każdy znajdzie swój ulubiony wariant! Napoje kokosowe, napoje owsiane czy napoje migdałowe posłużą do przygotowania ulubionych deserów i potraw, a na co dzień wzbogacą smak kawy. Wybierz produkt bez dodatku cukru lub wzbogacony witaminami, by zadbać o codzienną zdrową dietę!
Zamiennik mleka produkowany z roślin to świetny wybór dla wegan, ale także osób zmagających się z nietolerancją laktozy. Teraz mogą oni wygodnie kupić najlepsze produkty w medme sklep i skorzystać z wygodnej dostawy pod wskazany adres. Zakupy przez internet to najlepszy sposób, by uzupełnić domowe zapasy i poznać nowe smaki.