Najlepsza kawa ziarnista czeka na Ciebie w medme sklep. Proponujemy kawę ziarnistą z różnych części świata — Etiopia, Kolumbia, Indonezja? Arabika czy robusta, a może mieszanki arabiki i robusty? By osiągnąć najwyższą przyjemność z picia ulubionego napoju, czy to latte macchiato, czy aromatyczne espresso, najlepiej kawę ziarnistą zmielić bezpośrednio przed przygotowaniem. Nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, można ją parzyć w ekspresie przelewowym, odpowiednia jest także kawiarka. Wystarczy ją zmielić, by uwolnić jej intensywny smak i aromatyczny zapach. W naszym sklepie znajdziesz kawy ziarniste od różnych dostawców — tworzymy asortyment tak, by oszczędzać czas naszych klientów, którzy nie muszą już przemierzać różnych witryn w poszukiwaniu najlepszego produktu.
Miłośnicy kawy ziarnistej podkreślają istotny atut świeżo zmielonych ziaren kawy — mają one więcej składników odżywczych i substancji aktywnych niż kawa mielona, kawa rozpuszczalna czy kawa w kapsułkach. To przede wszystkim zawartość kofeiny, ale nie tylko. Ma to także wpływ na smak, który jest wyraźniejszy niż w przypadku kawy mielonej.
Jej smak jest lepszy zarówno w przypadku parzenia z pomocą ekspresów przelewowych, jak i automatycznych i kolbowych. Nawet najlepsze kawy nie dają spróbować w pełni swojego bukietu, jeśli od zmielenia minęło zbyt dużo czasu. To istotne zarówno wtedy, kiedy wolisz łagodny, delikatny smak, jak i kiedy bardziej odpowiada Ci intensywniejszy, goryczkowy rodzaj kawy.
Wyróżniamy dwie zasadnicze odmiany kawy: arabika i robusta. Kiedy kupujemy kawę mieloną czy rozpuszczalną, zwykle kupujemy ich mieszanki. Wybór kawy ziarnistej warto poprzedzić zapoznaniem się z profilami obu odmian. Wygląd ziaren jest podobny — ziarna robusty są jednak krąglejsze.
Uznaje się ją za odmianę szlachetniejszą od robusty — ma mniej goryczkowy smak i bogatszy aromat, w którym można wyczuć na przykład nuty suszonych owoców i przyjemną słodycz. Ziarna arabiki zawierają więcej cukrów, a mniej kofeiny.
To dobra kawa dla osób, dla których priorytetem jest intensywność smaku. Robusta ma wyrazisty smak z silniejszą goryczą i nutami palonymi. Lepiej dodaje energii — kofeina jest tu w większej ilości, podobnie wyższa jest zawartość kwasu chlorogenowego.
Ziarna kawy różnią się między sobą — to m.in. stopień palenia, który wpływa wyraźnie na smak kawy. Szczególnie polecane są te z włoskich palarni. Niezależnie od metod parzenia, przyjmujemy, że najlepsze są ziarna wypalane niedawno — data palenia na stronie producenta lub dostawcy jest bardzo istotna. Sposób palenia także może wpływać na zwiększenie lub obniżenie walorów smakowych. Mniejsze palarnie są gwarancją, że ziarna zostały starannie wyselekcjonowane.
Kupując kawę ziarnistą sprawdź, o jakich aromatach pisze producent. Możesz wyczuć na przykład suszone owoce, toffi, prażone migdały, jagody, słodycz karmelu, miodu i czekolady, nuty orzechów. Zachęcamy do sprawdzania opinii konsumentów. Dowiesz się więcej na temat danej kawy i jej smaku. Klienci piszą na forach specjalistycznych o takich aspektach jak niska kwasowość, owocowość, gorycz.
Jeśli chcesz za każdym razem próbować innego napoju, polecamy kawy z różnych stron świata. To kraje Ameryki Południowej (m.in. z Brazylii), Ameryka Środkowa (m.in. Honduras, Kostaryka), Azja czy Afryka. Pochodzenie ziaren ma ogromny wpływ na aromat kaw ziarnistych i bogactwo smaku.
Pamiętaj, że do wydobycia ich wartości potrzebny jest Ci jeszcze młynek. To on pozwoli kawie zagościć w naszym ekspresie — czy to będzie ekspres automatyczny, czy prosty french press.
Ziarnista kawa z różnych stron świata, z aromatami i na różnych stopniach palenia czeka na Ciebie w medme sklep. W naszym asortymencie zbieramy oferty różnych dostawców, dzięki czemu tworzymy bogatą ofertę odpowiadającą potrzebom nawet najbardziej wysublimowanych kawoszy. Transakcja jest prosta, błyskawicznie przystępujemy do realizacji zamówienia, a Ty już za kilka dni możesz we własnym domu cieszyć się jakością kawy jak z kawiarni.