Produkcja matchy to dziś około 1000 ton rocznie, jednak ma ona bardzo długą historię, która sięga XIII wieku. Matcha wyróżnia się znacznie na tle innych herbat — jest uprawiana w specjalny sposób. Osłaniane przed słońcem krzewy zyskują bledszy kolor, za to rośnie ilość aminokwasów odpowiadających za wyjątkowy smak. Po zebraniu liście zostają starte na drobny proszek. Ta sproszkowana zielona herbata zyskała ogromną popularność. Znajdziesz ją w medme sklep. Nasz asortyment tworzymy przez współpracę z różnymi dostawcami, dzięki czemu możemy sprostać zróżnicowanym oczekiwaniom.
W jednej filiżance matchy znajdziemy tyle kofeiny, ile zawiera filiżanka kawy. Jest przy tym znacznie zdrowsza od tradycyjnej kawy, choć podobnie jak ona niweluje zmęczenie i ospałość. Jest zdecydowanie bogatsza w szereg przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata.
Matcha zawiera cenne aminokwasy — dzięki nim jest także słodsza i bardziej aromatyczna od klasycznej zielonej herbaty.
Herbata zielona matcha nie zawiera cukru, ale ma łagodny smak.
Znajdziemy w niej przeciwutleniacze, L-teaninę, potas, cynk, wapń, żelazo, witaminy A, E i C.
Ma zastosowanie w kuchni jako przyprawa do różnych dań, np. zup czy potraw kuchni azjatyckiej, także wypieków, lodów i innych deserów. Możemy z niej zrobić także pyszne latte lub dosypywać do koktajli i smoothie. Ma zastosowanie w kosmetyce — polecamy domową maseczkę.
Podczas gdy od zielonej herbaty może odstraszać gorzki smak, smak matchy jest bardzo łagodny i znacznie słodszy. Wspiera koncentrację i dodaje energii. Idealne warunki do produkcji matchy są w Japonii, jednak jest produkowana także w Chinach i różni się od niej nieco — jest silniejsza i pełniejsza. Jaka jeszcze może być ta nietypowa herbata?
Matcha codzienna — do picia na co dzień.
Matcha premium — dla wymagających klientów.
Matcha bez glutenu — kupując zieloną herbatę należy mieć na uwadze, że chociaż suszone i sproszkowane liście są wolne od tego składnika, mogło dojść do ich zanieczyszczenia na etapie produkcji.
Matcha bio — otrzymywana z liści krzewów w małych partiach w dawny sposób, bez szkodliwych czynników takich jak pestycydy i innych potencjalnych toksyn.
Napoje matcha — przeznaczone do spożycia na zimno.
Do kubka lub szklanki wsyp łyżeczkę herbaty matcha. Nie zalewamy jej wrzącą wodą — powinna mieć temperaturę ok. 70-80 stopni Celsjusza. Po chwili mieszania szybkimi ruchami woda powinna przybrać zielony kolor. Najlepiej zalewać ją niewielką ilością wody, a dopiero później dodawać kolejnych porcji. Możemy wykorzystać także spieniacz do mleka.
Tradycyjny sposób parzenia wykorzystuje kilka akcesoriów. To czarka matchawan oraz bambusowa łyżeczka chashaku do nakładania herbaty. Do ubijania służy bambusowa miotełka. Herbata zielona matcha może zbijać się w grudki, dlatego w takim zestawie powinniśmy jeszcze mieć sitko.
Matcha hermetycznie pakowana i wysyłana w małych partiach, co zapewnia jej najwyższą świeżość, do niedawna była produktem ekskluzywnym. Dziś ten zielony proszek stał się powszechnie dostępny, a napój jest prawdziwym hitem. Nie wszyscy jednak mogą spożywać produkty ją zawierające.
Z jednej strony wynika to z dużej dawki kofeiny. Z tego powodu niektórzy pacjenci z chorobami układu krążenia mogą być na nią nadwrażliwi. Jedna filiżanka matchy dostarcza prawie tyle kofeiny, co kawa w tej samej ilości.
Zebrane liście mogą akumulować ołów. Dlatego zaleca się, by nie spożywać jej więcej niż filiżankę dziennie.
Zawarte w niej katechiny wzmacniające organizm i działające antybakteryjnie to cenne składniki, jednak mogą zmniejszać wchłanianie żelaza z żywności do organizmu. Anemicy nie powinni sięgać po ten produkt.
W medme sklep znajdziesz szereg odmian herbaty matcha — z łatwością wybierzesz dobrej jakości proszek dla siebie. Ten pyszny napój i unikalny składnik dań dostępny w różnych formach zaspokoi oczekiwania różnych klientów. Nasz asortyment budujemy przez współpracę z różnymi dostawcami. Nie musisz tracić czasu na poszukiwania najlepszego produktu — zebraliśmy tu dla Ciebie liczne oferty. Sprawdź i zamów już dziś!