Grzyby zajmują ważne miejsce w kuchni polskiej. Chcesz przygotować zupę grzybową lub bigos, dodać do tradycyjnych pierogów wraz z kapustą, wykorzystać do potraw mięsnych, a może przyrządzać różne sosy? Uprawa podlegająca certyfikacji to bezpieczna metoda pozyskiwania grzybów bez wysiłku i bez ryzyka potencjalnie niebezpiecznej pomyłki. Dla klientów indywidualnych i restauracji takie produkty są świetnym wyborem. Starannie stworzoną selekcję grzybów suszonych, świeżych i marynowanych znajdziesz w medme sklep. Tworzymy ofertę poprzez współpracę z różnymi dostawcami, dzięki czemu możemy sprostać zróżnicowanym oczekiwaniom.
Przyjęło się niesłuszne przekonanie, że grzyby zawierają niewiele cennych składników. Nie jest to prawda. Z jednej strony chityna grzybów zapewnia w dużej ilości błonnik. Poza tym grzyby świeże są niskokaloryczne ze względu na wysoką zawartość wody w kapeluszach — idealne dla osób stosujących diety redukcyjne. Z kolei przygodę z suszonymi grzybami proponujemy osobom, które szukają białka. Uwaga: bywa ono ciężkostrawne i trudno przyswajane przez organizm. Charakterystyczny smak i zapach ulubionych grzybów można wydobyć bez przygotowania ich dużej ilości.
Grzyby mają właściwości zdrowotne, choć świeże kapelusze zawierają w dużej mierze wodę. Jednak te produkty są dobrym źródłem witamin z grupy B. Mowa tu o dużej zawartości witaminy B3 i witaminy B2. Grzyby zawierają też minerały wpływające na zdrowie, zwłaszcza magnez.
W medme sklep znajdziesz grzyby niepoddane obróbce, suszone i marynowane. Dobór konkretnego rodzaju zależy od tego, do jakiej potrawy chcesz je dodać. Zastanów się, jaki masz plan na posiłek i wówczas wybierz postać.
To sprawdzony dodatek do zup, sosów, mięs i tradycyjnych potraw. Suszenie pozbawia grzybów płynów, przez co grzyb staje się bardzo kruchy i cienki, jednak nadal jest świetnym dodatkiem do potraw. Poza sezonem wielu z nas buduje właśnie na nich swoje potrawy. Suszone grzyby, na przykład borowiki suszone, świetnie będą się komponować z pierogami, uszkami, naleśnikami.
Jeśli szukasz produktów bardziej odpornych na czynniki zewnętrzne, sprawdź grzyby marynowane — mogą być w całości lub krojone. Zobacz, na bazie jakiej zalewy zostały przyrządzone. Można je dodawać do potraw na wiele różnych sposobów, na przykład jako przekąskę do mięsa.
Na świecie występuje około 14 000 gatunków grzybów. Z tego około 2000 jest bezpiecznych dla zdrowia. W Europie przepisy dopuszczają tylko kilkadziesiąt gatunków o zróżnicowanej gramaturze i smaku, za to w krajach azjatyckich gama ta sięga 2000.
Podgrzybki to idealna niskokaloryczna przekąska do mięs. Marynowane w occie wzbogacą gulasz, zapiekanki, pierogi.
Jeśli chcesz zapoznać swoje dziecko z grzybami, zacznij od pieczarek — są wolne od szkodliwych dla dzieci związków. Mają szerokie zastosowanie w kuchni i są delikatne.
Dostępne w różnych sklepach boczniaki to gratka dla wegetarian i wegan — nawet kucharze-amatorzy są w stanie z nich przyrządzić kotlety czy bezmięsne flaczki.
Idealne do dań w stylu kuchni włoskiej — risotto, makaronów. Mają podobne zastosowania co kurki.
Idealne do sałatek, potraw w stylu azjatyckim, sushi. Nic dziwnego, że stały się modne także w Polsce i są dziś powszechnie dostępne — w tym w naszej ofercie.
Podobnie jak shiitake, taki produkt możemy w domu dodać do różnych dań azjatyckich. Z drugiej strony możemy nimi zastąpić borowiki i podobne w daniach polskich — kuchnia fusion.
Grzyby kupuj ze sprawdzonego źródła. Stoiska przy drodze wiążą się z ryzykiem zakupu grzybów trujących, które będą podobne do jadalnych. Zamiast kupować potencjalnie trujące niby-kurki i inne z polskich lasów, postaw na sprawdzone rozwiązania. Grzyby suszone i pozostałe u nas pochodzą z certyfikowanych upraw.
Grzyby świeże mają najwięcej aromatu, jednak grzyby suszone także mogą być przepyszne — proces suszenia pozwala na zachowanie bukietu. Są kruche, ale można je wykorzystywać do wielu dań. Grzyby w marynacie mają dodatkowe walory smakowe nadane przez zalewę. Jeżeli chodzi o niepowtarzalny smak danego gatunku, lepszym wyborem będą produkty suszone. Nie wystawiaj ich na wilgoć.
Grzyby suszone i różnych rodzajów znajdziesz w medme sklep. Szeroki wybór produktów sprawia, że z łatwością znajdziesz w naszej ofercie te idealne do Twoich zastosowań. Są kontrolowane pod kątem skażenia i bezpieczeństwa. Te i podobne artykuły spożywcze w medme sklep wygodnie kupisz on-line, a my dostarczymy je pod Twoje drzwi.