Mak - w ziarnach i mielony, niebieski i biały

Medme Sklep
(8 produktów)
Nasiona i ziarna
Oferta od: Nabea, Bee, Biogo
Bio Planet − Mak niebieski BIO − 1 kg
od 34,24 zł
Nasiona i ziarna
Oferta od: Bee
Targroch Mak biały ziarno 1 kg
od 27,69 zł
Nasiona i ziarna
Oferta od: Biogo
MAK NIEBIESKI BIO (SUROWIEC) (25 kg) 1
od 30,48 zł
Okazja
Nasiona i ziarna
Oferta od: Bee, Biogo, Nabea
BioLife Mak niebieski 250 g Bio
od 10,69 zł
Okazja
Nasiona i ziarna
Oferta od: Bee, Nabea, Biogo
Bio Planet Mak niebieski 400 g Bio
od 13,99 zł
Nasiona i ziarna
Oferta od: Bee
Targroch Mak biały ziarno 500 g
od 15,39 zł
Nasiona i ziarna
Oferta od: Bee, Nabea, Biogo
Bio Planet Mak niebieski 200 g Bio
od 8,83 zł
Nasiona i ziarna
Oferta od: Bee
Bakalland Mak niebieski 250 g
od 9,14 zł

Mak ― wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Jak stosować mak?

W lecznictwie wykorzystywane są gatunki wysokomorfinowe, czyli przede wszystkim mak lekarski. Uprawa maku lekarskiego podlega ścisłej kontroli — olej makowy zawiera morfinę, ale też inne alkaloidy (kodeina, papaweryna). W medycynie ludowej napary i nalewki wytwarzano z powszechnie rosnącego w Polsce maku polnego. Stosowano je w infekcjach przebiegających z kaszlem, w stanach zapalnych gardła, w nadmiernej pobudliwości, w stanach niepokoju.

W celach spożywczych stosuje się mak niebieski i biały. W dużych ilościach zawiera błonnik pokarmowy — pobudza czynność perystaltyczną jelit. Olej z nasion maku łagodzi stany zapalne skóry, sprzyja leczeniu ran czy zmian łuszczycowych.

Ziarna maku zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy i kwas linolowy), istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość cukru i tłuszczu przekłada się na wysoką kaloryczność maku. Znajdziemy w nim fitosterole, kwasy organiczne, sole mineralne czy przeciwutleniacze. Choć zapobiega zaparciom, jest dość ciężkostrawny.

Warto wiedzieć, że substancje zawarte w nasionach maku dostępnego w sklepach mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.

Rodzaje maku

Mak to ogólna nazwa dla cenionych roślin, z których większość gatunków rośnie niemal wyłącznie na półkuli północnej. Ze względu na swoje zagrożenia i przeciwwskazania mak występujący w sklepach to odmiany niskomorfinowe. Nie mają one potencjału rekreacyjnego. Możemy kupić mak biały lub mak niebieski. Występuje w trzech postaciach:

  • pełnych nasion, które poddaje się obróbce, by wywabić z nich gorzki smak, stosowany w niektórych potrawach,

  • formie zmielonej, niewymagającej dalszej obróbki,

  • olej makowy tłoczony z nasion,

  • masa makowa w połączeniu z innymi bakaliami.

Na co zwrócić uwagę kupując mak?

Do celów spożywczych wykorzystuje się nasiona maku niebieskiego i białego maku. Oba są produktami o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu — ich kaloryczność nie różni się znacząco. Biały mak ma swoje miejsce w kuchni polskiej — znajdziemy go w składzie słynnych rogali świętomarcińskich. Z odmiany niebieskiej korzystamy podczas przyrządzania kutii, makowca, strucli i innych potraw.

Mak w formie ziaren wymaga wspomnianej wcześniej obróbki. Trzeba go sparzyć wodą lub mlekiem, gotując na małym ogniu i unikając spalenia. Dla wielu osób jest to uciążliwe — wówczas można sięgnąć po mak zmielony, choć do konkretnych dań takich jak kutia potrzebny jest mak w ziarnach. Masa makowa niestety często zawiera składniki niskiej jakości, np. syrop glukozowo-fruktozowy.

W medme sklep znajdziesz mak mielony i nasiona maku w opakowaniach różnych wielkości, do wypieków i innych zastosowań!

W medme sklep proponujemy różne rodzaje maku, w tym pochodzące z upraw bio. W jednym miejscu zbieramy asortyment różnych dostawców, by ułatwić naszym klientom dotarcie do wartościowych produktów. Nie czekaj — zamów już dziś!

Darmowa dostawa za zapis do newslettera!
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz
kod rabatowy na darmową dostawę.
Już od 89 złotych w koszyku Sprzedawcy!