Mak to ceniona od wieków roślina oleista, także uprawiana jako roślina ozdobna. W przemyśle spożywczym wykorzystujemy mak niebieski i biały, inne rośliny z rodziny makowatych. Podobnie jak inne bakalie jest źródłem witamin i zawiera cenne składniki mineralne. Ma duże zastosowanie w cukiernictwie. W naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór nasion maku do domowych zastosowań w kuchni. Zamówisz je bez wychodzenia z domu i tracenia czasu w kolejkach. Sprawdź!
W lecznictwie wykorzystywane są gatunki wysokomorfinowe, czyli przede wszystkim mak lekarski. Uprawa maku lekarskiego podlega ścisłej kontroli — olej makowy zawiera morfinę, ale też inne alkaloidy (kodeina, papaweryna). W medycynie ludowej napary i nalewki wytwarzano z powszechnie rosnącego w Polsce maku polnego. Stosowano je w infekcjach przebiegających z kaszlem, w stanach zapalnych gardła, w nadmiernej pobudliwości, w stanach niepokoju.
W celach spożywczych stosuje się mak niebieski i biały. W dużych ilościach zawiera błonnik pokarmowy — pobudza czynność perystaltyczną jelit. Olej z nasion maku łagodzi stany zapalne skóry, sprzyja leczeniu ran czy zmian łuszczycowych.
Ziarna maku zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy i kwas linolowy), istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość cukru i tłuszczu przekłada się na wysoką kaloryczność maku. Znajdziemy w nim fitosterole, kwasy organiczne, sole mineralne czy przeciwutleniacze. Choć zapobiega zaparciom, jest dość ciężkostrawny.
Warto wiedzieć, że substancje zawarte w nasionach maku dostępnego w sklepach mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.
Mak to ogólna nazwa dla cenionych roślin, z których większość gatunków rośnie niemal wyłącznie na półkuli północnej. Ze względu na swoje zagrożenia i przeciwwskazania mak występujący w sklepach to odmiany niskomorfinowe. Nie mają one potencjału rekreacyjnego. Możemy kupić mak biały lub mak niebieski. Występuje w trzech postaciach:
pełnych nasion, które poddaje się obróbce, by wywabić z nich gorzki smak, stosowany w niektórych potrawach,
formie zmielonej, niewymagającej dalszej obróbki,
olej makowy tłoczony z nasion,
masa makowa w połączeniu z innymi bakaliami.
Do celów spożywczych wykorzystuje się nasiona maku niebieskiego i białego maku. Oba są produktami o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu — ich kaloryczność nie różni się znacząco. Biały mak ma swoje miejsce w kuchni polskiej — znajdziemy go w składzie słynnych rogali świętomarcińskich. Z odmiany niebieskiej korzystamy podczas przyrządzania kutii, makowca, strucli i innych potraw.
Mak w formie ziaren wymaga wspomnianej wcześniej obróbki. Trzeba go sparzyć wodą lub mlekiem, gotując na małym ogniu i unikając spalenia. Dla wielu osób jest to uciążliwe — wówczas można sięgnąć po mak zmielony, choć do konkretnych dań takich jak kutia potrzebny jest mak w ziarnach. Masa makowa niestety często zawiera składniki niskiej jakości, np. syrop glukozowo-fruktozowy.
W medme sklep proponujemy różne rodzaje maku, w tym pochodzące z upraw bio. W jednym miejscu zbieramy asortyment różnych dostawców, by ułatwić naszym klientom dotarcie do wartościowych produktów. Nie czekaj — zamów już dziś!