Bakalie i orzechy to lubiana zdrowa przekąska, warto mieć je w spiżarce również, jeśli pieczemy ciasta. Obie te funkcje spełnią także migdały — to nasiona migdałowca występujące w dwóch odmianach: słodkie migdały można jeść na surowo, gorzkie migdały wykorzystywane są przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym. Chcesz wykorzystać migdały w swojej kuchni i dodać szlachetności przygotowywanym daniom i deserom? Zaopatrz się w najlepsze produkty z medme sklep.
Dlaczego warto jeść migdały? To produkt, który ma istotne właściwości zdrowotne, migdały zawierają bowiem witaminy i mikroelementy pomocne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich znajdziemy witaminę E, witaminy z grupy B, cynk, magnez, żelazo oraz dużą zawartość kwasu foliowego. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych migdały są polecane osobom z problemami układu sercowo-naczyniowego oraz borykającym się z nadmiarem cholesterolu.
Migdały można traktować jako sycącą przekąskę i jeść samodzielnie, ale także wykorzystać w wielu przepisach. Najwięcej osób dodaje je do deserów lub owsianek, ale płatki migdałów pasują także do sałatek. Na bazie migdałów powstaje również wiele produktów przydatnych w kuchni, m.in. mąka migdałowa, mleko migdałowe czy olej migdałowy.
W kuchni zastosowanie mają migdały słodkie, które są używane na surowo lub po obróbce termicznej. Tym, co wyróżnia dostępne na rynku produkty jest przede wszystkim forma, w jakiej znajdują się migdały. Dzięki temu łatwiej znaleźć odpowiedni wariant do każdego przepisu!
migdały w całości — w tej formie sprawdzają się przede wszystkim jako przekąska;
migdały w płatkach — chętnie wykorzystywane do dekoracji deserów;
migdały prażone — można samodzielne uprażyć migdały lub wybrać gotowy produkt. Z pewnością wyróżniają się bardziej wyrazistym smakiem;
migdały blanszowane — proces blanszowania pozbawia migdały skórki;
migdały w czekoladzie lub w karmelu — to propozycja dla osób, które gustują w słodkich przekąskach, ale chcą, by były one zdrowsze.
Na rynku znajdziemy wiele producentów, który w swojej ofercie mają także migdały. Jak wybrać te najlepsze? Z pewnością wysoką jakością będą wyróżniać się produkty oznaczone jako bio — pochodzące z ekologicznych upraw. Warto zwracać uwagę na certyfikaty oraz kraj pochodzenia migdałów.
Różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami migdałów są widoczne gołym okiem — od planowanego zastosowania zależy, czy wybierzemy migdały w całości, w formie płatków czy oblane czekoladą. Przy zakupie całych migdałów wiele osób dla wygody wybiera te pozbawione skórki — skórka migdałów jest gorzka, więc przed zjedzeniem i tak warto ją usunąć.
Migdały wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm - regularne spożywanie migdałów zmniejszy ryzyko rozwoju chorób serca, pomoże zadbać o prawidłową ilość witamin i składników mineralnych w diecie, a także uregulować poziom cukru we krwi. W naszym sklepie znajdziesz różne postacie migdałów, a także produkty powstające na ich bazie np. masło migdałowe i napoje migdałowe.