Jaki napój roślinny do kawy?

2023-04-14 15:14:57
Autor: Dagmara Pawlik
Poranna kawa to dla wielu osób rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie rozpoczęcia aktywnego dnia. Aromatyczny napój jest również chętnie serwowany podczas spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół oraz kojarzony jest z popołudniowym relaksem. Wiadomo, że ilu ludzi, tyle ulubionych kaw. Oprócz zwolenników czarnej kawy istnieje również spora grupa osób, która pije ją wyłącznie z dodatkiem mleka. Po spienieniu jest ono niezbędnym składnikiem popularnego latte macchiato oraz cappuccino. Coraz częściej jednak rezygnujemy z mleka na rzecz jego zamienników, takich jak mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko kokosowe czy inne napoje roślinne.
123RF
W skrócie
  • Poranna kawa często zawiera mleko, ale rosnąca popularność napojów roślinnych oferuje zdrowsze alternatywy.
  • Mleko owsiane to ulubiony wybór baristów, dzięki neutralnemu smakowi i łatwości spieniania.
  • Mleko sojowe oferuje wysoką zawartość białka, ale może się zważyć w kawie.
  • Napój migdałowy posiada delikatny orzechowy smak i słodkawy posmak, jednak nie jest zalecany dla osób uczulonych na orzechy.
  • Mleko kokosowe nadaje się do łagodniejszych napojów kawowych, nadając im intensywnego smaku.
  • Specjalne warianty napojów roślinnych dla baristów, takie jak Natumi Barista czy Alpro Barista, ułatwiają spienianie dzięki wyższej zawartości tłuszczu lub białka.

Czy osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy lub nie spożywają produktów odzwierzęcych muszą zrezygnować ze smaku kawy z mlekiem? Absolutnie nie! Wystarczy, że znajdą roślinną alternatywę. Na szczęście wybór tego rodzaju napojów jest coraz większy.

Czy mleko roślinne jest lepsze do kawy niż mleko krowie?

Napój roślinny, nazywany również mlekiem roślinnym, stał się popularną alternatywą dla mleka krowiego. Świetnie sprawdza się podczas przygotowywania wielu potraw, deserów, czy koktajli, które nie tracą swoich walorów smakowych. Dlatego warto zdecydować się na tę zamianę nie tylko ze względu na wskazania zdrowotne lub zmianę diety na wegańską.

Z wielu powodów roślinne zamienniki mleka krowiego, takie jak napoje sojowe czy napoje migdałowe, mogą być lepszym dodatkiem również do codziennej kawy! Są wartościowe pod względem wartości ożywczych, niskokaloryczne i różnorodne smakowo. Każdy z wariantów to inna roślinna esencja, która posiada swoje wyjątkowe właściwości.

Czy mleko owsiane jest dobre do kawy?

Spośród różnych rodzajów mleka roślinnego, napój owsiany jest najchętniej wybierany przez profesjonalnych baristów. To świetny dodatek do kawy, ponieważ może być podgrzewany do wysokiej temperatury bez ryzyka zważenia się. Wiele osób docenia również fakt, że jest ono neutralne i jego dodatek nie wpływa na smak kawy i jej naturalny aromat.

Czy mleko sojowe jest dobre do kawy?

Mleko sojowe to jeden z najpopularniejszych napojów roślinnych, ponieważ ze względu na zawartość składników odżywczych jest świetną alternatywą dla mleka krowiego. Zawiera najwięcej białka spośród napoi roślinnych, za to prawie nie posiada cukru. Mleko sojowe często wykorzystywane jest przez baristów, ale osoby mniej doświadczone powinny uważać, ponieważ w kawie może się zważyć.

Produkty sojowe są dodatkowe dobrym źródłem białka, stąd też rosnąca popularność mleka sojowego. Napój sojowy wybierany jest często przez osoby będące na diecie, bywa wykorzystywany do przyrządzania deserów. Właściwości zdrowotne ziaren soi stanowią dodatkowy atut — napój sojowy może pomagać w utrzymaniu właściwych poziomów cholesterolu czy ciśnienia.

Czy napój migdałowy jest dobry do kawy?

Ta opcja nie dostarczy nam dużych ilości białka, ale za to zawiera wartościową witaminę E oraz minerały. Nie waży się, może również zostać spienione i stanowić dodatek do ulubionego cappuccino. W smaku jest nieco słodkawe i ma delikatny orzechowy posmak, co wielu osobom raczącym się napojami roślinnymi przypadnie do gustu. Warto uważać jednak na mleka migdałowe, jeśli mamy uczulenie na orzechy.

Czy mleko kokosowe jest dobre do kawy?

Napój kokosowy, podobnie jak krem kokosowy, jest wykorzystywany najczęściej do przygotowania indyjskich potraw, owocowych koktajli oraz deserów. Jak sprawdzi się w kawie? Z pewnością jest to jedno z mlek roślinnych o najbardziej charakterystycznym smaku. Dlatego będzie najlepsze do łagodnych napojów na bazie kawy — caffe latte czy caffe macchiato. Ich smak zyska na intensywności i sprawi, że będą idealnie pasować do deserów.

Jak bariści korzystają z mleka roślinnego?

Czarna, mocna kawa z pewnością pomaga aktywnie rozpocząć dzień. Jednak wiele osób preferuje delikatniejszy smak, które zapewniają produkty mleczne dodane do naparu. Tradycyjne mleko lub śmietanka mogą być zastąpione przez jeden z napojów roślinnych. Wykorzystanie ich do przygotowania klasycznej białej kawy nie budzi wątpliwości — wystarczy do kawy dodać pożądaną ilość produktu.

Osoby posiadające w domu lub kawiarni profesjonalny spieniacz również nie muszą rezygnować z ulubionej mlecznej pianki. Napoje roślinne świetnie sprawdzą się, gdy tradycyjne mleko spienialiśmy wcześniej w ekspresie przy pomocy dyszy manualnej, systemu z cienką rurką lub karafki. Efekt spieniania mleka roślinnego będzie jednak uzależniony od jego rodzaju.

Warto pamiętać jednak, że nie we wszystkich ekspresach do kawy sprawdzą się napoje roślinne — niektórzy producenci zastrzegają, że w okresie gwarancyjnym sprzętu powinno się ich unikać. W przypadku ekspresów dostosowanych wyłącznie do mleka krowiego warto zaopatrzyć się w spieniacz i dodawać napój sojowy czy inny roślinny oddzielnie. Producenci coraz częściej jednak dbają o to, by sprzęt dla kawoszy był dostosowany również do alternatywnych dodatków zabielających kawę.

Mleko roślinne dla baristów - jakie wybrać?

Napoje roślinne cieszą się coraz większą popularnością — wybierają je zwłaszcza weganie oraz osoby uczulone na laktozę obecną w mleku krowim. Nowe nawyki klientów sklepów ze zdrową żywnością widać również w restauracjach i kawiarniach. Coraz częściej oczekują oni od ulubionych lokali, że w menu pojawią się pozycje, zawierające napoje roślinne. Warto być na to przygotowanym i posiadać mleko roślinne do kawy.

Jak wybrać najlepszy produkt? To pytanie zadaje sobie coraz więcej baristów i właścicieli kawiarni. Napój sojowy? Migdałowy? A może napój kokosowy? Warto rozważyć wady i zalety różnych opcji.

Producenci mlek roślinnych wiedzą, że liczy się jednakowo smak napoju, jego wartości odżywcze, kaloryczność. Największym zainteresowaniem baristów cieszy się mleko owsiane o bardzo neutralnym smaku, które pasuje do każdej kawy. Na drugim miejscu jest mleko sojowe, najlepiej znane przez klientów i cenione za wysoką zawartość białka i wapnia. Oba napoje po spienieniu tworzą równie trwałą piankę.

W przypadku przygotowania kawy istotne będzie również, czy łatwo da się spienić mleko roślinne oraz, czy nie zważy się pod wpływem wysokiej temperatury. Aby mieć pewność, że produkt okaże się doskonałą alternatywą dla mleka krowiego najlepiej sięgnąć po serie produktów dedykowane baristom - np. Natumi Barista, Alpro Barista. Wyróżnia je fakt, że są bogatsze w tłuszcz lub białko, co sprawia, że są łatwiejsze do spieniania.

Alpro Barista w wersji kokosowej to napój, który stanowi świetną alternatywę dla kawy dodawanej do mleka. Formuła napoju została opracowana tak, aby umożliwiaj spienianie tak samo jak tradycyjne mleko. W rękach utalentowanych baristów umożliwi stworzenie małych dzieł sztuki w formie wzorków na piance.
cena w
medme sklep
od 11,49 zł
sprawdź

Bez względu na to, czy przygotowujesz kawę dla gości swoich gości, czy domowników, zanim kupisz mleko roślinne sprawdź jego skład! Najzdrowszą opcją będą produkty bez dodatku cukru. Warto uważać również na alergeny.

Napoje roślinne stanowią świetną alternatywę dla mleka krowiego do kawy!

W naszych kuchniach i spiżarniach można znaleźć coraz więcej produktów roślinnych zastępujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Wśród nich znajdują się również napoje wykorzystywane podobnie jak mleko krowie w potrawach, deserach oraz stanowiące dodatek do kawy. Jeśli należysz do coraz liczniejszej grupy wegan lub szukasz produktu, który nie zawiera laktozy, mleko roślinne może wzbogacić ulubiony czarny napar.

Gdzie znaleźć najlepsze mleka roślinne? Odwiedź medme sklep i wypróbuj wielu interesujących w smaku wariantów! Napój sojowy, mleko owsiane, mleko migdałowe a może ryżowe? Mleko roślinne do kawy sprosta oczekiwaniom zarówno osób traktujących kawę jak codzienny rytuał, jak i również prawdziwych kawoszy i profesjonalnych baristów. Na naszej stronie znajdziesz propozycje od wielu znanych producentów, którzy przygotowali mleko roślinne w formie zestawów (po 8, 10, a nawet 12 sztuk) odpowiednich dla właścicieli kawiarni, ale także produkty w niewielkich kartonikach, by móc łatwo schować je w torebce lub plecaku i zawsze móc przygotować ulubioną mleczną kawę. Nienapoczęte napoje roślinne można najczęściej przechowywać poza lodówką, dlatego sprawdzają się, gdy chcemy mieć spory zapas. Ten świetny dodatek do kawy, deserów i potraw oprócz właściwości zdrowotnych ma niepowtarzalne walory smakowe. Warto spróbować różnych opcji.

Bibliografia

  • Paul, A. A., Kumar, S., Kumar, V., & Sharma, R. (2020). Milk Analog: Plant based alternatives to conventional milk, production, potential and health concerns. Critical reviews in food science and nutrition, 60(18), 3005-3023.
  • Hoffmann, M., & Kostyra, E. (2015). Jakość sensoryczna i wartość odżywcza wegańskich substytów mleka krowiego. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego.
  • Gorman, M., Knowles, S., Falkeisen, A., Barker, S., Moss, R., & McSweeney, M. B. (2021). Consumer perception of milk and plant-based alternatives added to coffee. Beverages, 7(4), 80.
Dagmara Pawlik
Artykuł napisany przez
Dagmara Pawlik
Absolwentka studiów magisterskich na kierunku filologia polska na Uniwersytecie Jagiellońskim. Przygodę z copywritingiem rozpoczynała od krótkich opisów produktów, dziś najchętniej tworzy dłuższe artykuły blogowe, nie tylko z branży medycznej - interesuje ją również wnętrzarstwo i teksty poświęcone kulturze. Prywatnie miłośniczka literatury non-fiction, dobrych kryminałów i rękodzieła. W ramach współpracy z Pharma Partner tworzy artykuły blogowe, opisy SEO produktów i marek.
Pokaż więcej