Jak oszczędzić na jedzeniu? Trzymaj się tych 5 zasad!

2022-05-23 17:11:44
Autor: Aleksandra Seń
Badanie Maczfit z 2022 roku wykazuje, że blisko połowa Polaków wydaje na zakupy spożywcze podczas jednorazowej wizyty w sklepie od 51 do 150 złotych. Kwoty, które wydajemy na żywność w ciągu miesiąca, są dość wysokie – ponad 40% z nas przeznacza na nią od 1000 do 2000 złotych miesięcznie. Dla wielu z nas to stanowią sporą część domowego budżetem. Czy można zaoszczędzić pieniądze i wydawać mniej? Przemyślane zakupy spożywcze to podstawa. Wiemy, że możemy wykorzystywać kupony promocyjne, stawiać na produkty z krótkim terminem ważności, korzystać z sezonowych produktów. Czasem trudno się do tego zastosować w codziennym biegu. Przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych zasad, które pozwolą Ci na oszczędności na zakupach spożywczych.
123RF
W skrócie
  • Jak pokazują badania aż 40% Polaków przeznacza na jedzenie od 1000 do 2000 złotych, a kwoty te muszą wzrosnąć ze względu na stale zwiększające się ceny żywności.
  • Szukając oszczędności warto zacząć od przeanalizowania właśnie zakupów spożywczych - mogą się czaić wśród nich produkty, z których łatwo zrezygnować i podreperować budżet.
  • Oszczędzanie na jedzeniu to nie tylko mniejsze zakupy, ale też racjonalne wykorzystanie produktów, co od dawna robią zwolennicy idei zero waste.

Chcesz oszczędzić na jedzeniu? Zawsze trzymaj się listy zakupów

Przede wszystkim kieruj się listą zarówno wtedy, gdy robisz duże zakupy, jak i podczas tych codziennych, kiedy tylko uzupełniasz lodówkę. Zaplanuj posiłki na cały tydzień. Dzięki temu nie ulegniesz pokusom podczas wizyty w supermarkecie i unikniesz kupowania niepotrzebnych produktów, które potem często trafiają do kosza. Zanim więc wybierzesz się do sklepu, przejrzyj to, co już masz w domu. Sprawdź zawartość lodówki, zamrażarki, szafek kuchennych. Nie musisz obniżać swojego poziomu życia i rezygnować z ulubionych produktów. Śmiało przeglądaj książki kucharskie, szukaj nowych przepisów w Internecie, zastanów się, na co masz ochotę od jakiegoś czasu. Możesz dalej jeść to, co lubisz – planując menu i kierując się listą, zmniejszysz po prostu ryzyko zakupu produktu, który już masz w domu, ale też takich, których nie potrzebujesz.

W sklepach często nabieramy się na różne sztuczki psychologiczne. Często nie zdajemy sobie z nich sprawy. Zapach słodkich bułek, kuszące, ale w rzeczywistości nieopłacalne promocje, mniej widoczne tańsze odpowiedniki, a nawet zbędne drobiazgi, które można kupić przy kasie, gdy długo się stoi w kolejce – nawet muzyka, którą usłyszeć możemy w sklepach, jest umiejętnie wybierana. Robiąc większe zakupy w supermarkecie, musimy często obejść cały sklep, by dotrzeć do kas – w tym czasie wrzucamy do koszyka mijane produkty, nawet jeśli nie uwzględnialiśmy ich w menu. Wszystko to sprawia, że kupujemy zupełnie niepotrzebne rzeczy. Z tego powodu tak ważne jest kierowanie się listą. Możesz także postawić na zakupy online. Unikniesz tych pokus, a często też znacznie zaoszczędzisz.

Skuteczne oszczędzanie na jedzeniu? Zaprzyjaźnij się z przeliczaniem ceny w kontekście objętości

Kiedy wiesz już, czego potrzebujesz, sprawdź, czy faktycznie produkt jest wart swojej ceny. Patrzymy najczęściej na kwotę za pojedynczy produkt, a dużo rzadziej na cenę za kilogram, litr lub sztukę. W praktyce to właśnie jest najważniejszy wskaźnik zwłaszcza wtedy, gdy objętość niewiele nam mówi – jak w przypadku szynki czy sera w opakowaniach. Zwróć uwagę na formę. Przykładowo kozi ser może być dostępny w plastrach kanapkowych, talarkach lub kubeczku. Może się okazać, że przelicznik za kilogram wychodzi zupełnie nieopłacalnie w przypadku tańszego produktu. Jednocześnie kupuj tylko tyle, ile faktycznie zużyjesz. Warto obserwować, jak długo zajmuje Ci spożywanie poszczególnych produktów i czy ostatecznie ich nie wyrzucasz. Potem wybierz najkorzystniejszy przelicznik wagi do ceny. Takie przeliczanie najlepiej wykonywać na kalkulatorze – także w tym przypadku najwygodniejsze są zakupy w Internecie, gdy możemy na spokojnie przeliczyć, co się nam najbardziej opłaca.

Krótkie daty produktów żywnościowych - sposób, by maksymalnie oszczędzić na jedzeniu

Mamy dwa rodzaje dat ważności. Pierwsza to "spożyć do", druga – "najlepiej spożyć do". Pierwsza oznacza, że kiedy minie termin przydatności produkt nie jest zdatny do jedzenia – najczęściej dotyczy to nabiału, który szybko pleśnieje. "Najlepiej spożyć do" jest luźniejszym określeniem. Po upływie terminu żywność może gorzej się prezentować, stracić pierwotną formę, stracić część wartości odżywczych, ale nadal nie będzie szkodliwa. Jeśli więc minie kilka dni więcej, nadal można ją spokojnie spożywać. Tymczasem warto wiedzieć, że według badań Polskich Banków Żywności każdego roku Polacy wyrzucają około 2 milionów ton jedzenia. To przerażające dane, które świadczą także o tym, że nasze zakupy nie zawsze są przemyślane.

W sklepach często możemy zobaczyć kosze z takimi produktami, które wkrótce przekroczą tę datę i będą musiały zostać wyrzucone. Obniżki są wtedy bardzo atrakcyjne – nawet do 70%. Czasem też po określonej godzinie, zwykle wieczorem, tanieją świeże owoce i warzywa. To także dobry sposób na to, by zaoszczędzić. Mogą wyglądać nieco gorzej, ale nadal da się z nich robić pożywne i smaczne posiłki. Pamiętaj jednak, by zawsze – niezależnie od tego, czy to jedzenie z wyprzedaży, czy o długim terminie ważności – dokładnie je obejrzeć. Czasem złe przechowywanie skutkuje wcześniejszym pleśnieniem. Po powrocie z zakupów układaj produkty w lodówce na odpowiednich półkach. Są przeznaczone do danego typu żywności, a to sprawia, że jedzenie dłużej nadaje się do spożycia.

Zero waste - filozofia, która pokazuje, jak oszczędzać na jedzeniu (i nie tylko)

Kiedy będziesz robić zakupy, upewnij się, że takiego produktu nie masz w domu i że faktycznie go spożyjesz w terminie. Kupuj tylko to, czego potrzebujesz i co lubisz. Jedzenie, za którym nie przepadamy, często i tak ląduje w koszu. Unikaj sytuacji, w których dany produkt się powtarza w Twojej lodówce niepotrzebnie. Kiedy wyrzucamy jedzenie, w praktyce wyrzucamy swoje pieniądze – według badania Maczfit robi to sporadycznie 67,8% z nas. Świetną ideą jest zero waste – produkty, które nie wyglądają już najlepiej, można w dalszym ciągu wykorzystać; także resztki po przygotowanych posiłkach nadają się do przerobienia – i to nie tylko na przetwory, ale też pełne dania obiadowe czy przekąski. To nasze sprawdzone sposoby:

  • Za dużo ziemniaków lub kaszy do obiadu? Wystarczy kilka dodatkowych składników, by zmieniły się w lunch do pracy.

  • Pieczywo możesz mrozić, a następnie odgrzewać w mikrofali. Unikniesz jego wysuszenia czy pleśnienia. Warto mrozić je tak, by móc wyjmować np. po dwie kromki.

  • Jeśli masz w lodówce resztki warzyw, których już nie zużyjesz, nie musisz ich wyrzucać. Rośliny strączkowe, kaszę, jadalne liście czy resztki można zblendować, by stworzyć pyszne i pożywne zupy krem. Wystarczy je potem odpowiednio doprawić.

  • Suche pieczywo możesz zetrzeć na bułkę tartą. Przyda się do panierowania mięsa lub zagęszczania zupy. Możesz też zrobić z niego grzanki. W Internecie znajdziesz nawet przepisy na ciasta z resztek pieczywa.

  • Z czerstwych bułek, mleka, jajek i dodatków możesz zrobić deser – naprawdę, to sposób na domowy pudding!

Oszczędzanie na jedzeniu oznacza zakupy w tanich sklepach i na promocjach

Jeśli chcesz oszczędzać pieniądze na produktach spożywczych, ważne jest też to, gdzie robisz zakupy. Taki sam koszyk możesz kupić taniej w innym sklepie. Warto wybierać także marki własne. Często mają tak samo dobry skład, a podstawowe produkty takie jak mąka, płatki śniadaniowe, mleko czy cukier wcale się nie różnią od tych markowych. Jednocześnie są po prostu tańsze. Swoją drogą, radzimy przeglądać ulotki, które można znaleźć w Internecie, i porównywać, gdzie w danym momencie są najbardziej opłacalne promocje. Uwaga: mówimy o tych faktycznie opłacalnych, a nie chwytach marketingowych "kup 2 i zaoszczędzisz 20%", które w praktyce zachęcają nas do niepotrzebnych wydatków. Kupowanie niektórych produktów na promocjach ma sens – na przykład mięso z atrakcyjnych ofert można zamrozić.

Jeśli zależy Ci na oszczędności czasu, dobrym pomysłem jest robienie większych zakupy online. Często zdarzają się cykliczne promocje, do których można zaczekać. Na przykład w medme sklep raz w miesiącu dostawa jest darmowa. Masz także pewność, że podczas przechadzania się alejkami sklepu spożywczego nie zwabią Cię obniżki na rzeczy, których nie potrzebujesz. W ramach takich promocji on-line możesz także np. uzyskać gratisowy produkt czy kod rabatowy na następne zakupy.

Pamiętaj, w medme sklep znajdziesz produkty spożywcze w atrakcyjnych cenach z różnych sklepów online

Robienie zakupów w medme sklep różni się od wizyty w supermarkecie. Jeśli nie masz czasu na szukanie najlepszych ofert, u nas zrobisz to szybko i wygodnie. Nasza strona ma formę marketplace, co oznacza, że możesz porównać ceny u wielu oferentów, by wybrać najdogodniejszą dla siebie i skutecznie oszczędzać na jedzeniu, jednocześnie nie tracąc wolnych chwil na wizyty w sklepie. Możesz wygodnie, bez presji i bez nieuczciwych sztuczek psychologicznych wybrać naprawdę niezbędne produkty. Potem wystarczy wypełnić dane do wysyłki, wybrać sposób dostawy i wykonać płatność on-line. Sprawdź nasze propozycje i zamów to, czego potrzebujesz!

Aleksandra Seń
Artykuł napisany przez
Aleksandra Seń
SEO Copywriterka specjalizująca się w branży medycznej oraz zagadnieniach związanych z HR. Doświadczenie zdobywała w agencjach marketingowych i czasopismach internetowych. Absolwentka filologii niderlandzkiej na Uniwersytecie Wrocławskim, studentka kulturoznawstwa na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. W wolnych chwilach zgłębia tajniki literaturoznawstwa i przemierza górskie szlaki.
Pokaż więcej