- Dzieci w różnym wieku mają różne potrzeby żywieniowe. Najmłodsze są zwykle karmione wyłącznie mlekiem matki. Wraz z wiekiem w diecie dziecka uwzględnia się coraz więcej różnorodnych składników odżywczych.
- W wieku przedszkolnym dieta dziecka może wyglądać inaczej niż w przypadku dzieci starszych, które coraz bardziej samodzielnie decydują o tym co zjedzą. Ważne jest kształtowanie w dziecku pozytywnych nawyków.
- Dobrym pomysłem jest pakowanie dziecku drugiego śniadania w tzw. lunchbox. Aby nie wróciło do domu z niezjedzonym posiłkiem należy uwzględnić jego indywidualnego preferencje, nie zapominając równocześnie o wartościach odżywczych.
- Dzieci cierpiące na różnego rodzaju alergie pokarmowe mogą korzystać ze specjalnych zamienników uczulających składników. Istnieje szereg produktów bezglutenowych, napojów roślinnych bez laktozy. W przypadku silnych alergii ważne jest sprawdzenie informacji o śladowych ilościach produktów, które mogą uczulać.
Wartościowe śniadanie dopasowane do wieku dziecka
W diecie dziecka początkowo dominuje mleko matki. Po około 9 miesiącu życia należy stopniowo ją rozszerzać, dążąc do 3-4 posiłków uzupełniających. Jednym z nich jest śniadanie dla dzieci. Posiłki powinny już wtedy być możliwie zróżnicowane. Kluczowe są warzywa i owoce — należy stopniowo przekonywać malucha do takich smaków, co ułatwia żywienie w przyszłości.
Do trzeciego roku życia w diecie istotna jest wysoka zawartość białka, dlatego ważne są produkty mleczne, a także chude mięsa i ryby, pieczywo (najlepiej pełnoziarniste), orzechy, jaja, rośliny strączkowe. Co może zjeść dziecko w tym wieku na śniadanie? Nasze propozycje to:
-
zupa mleczna,
-
owsianka ze świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, jagody,
-
domowy jogurt owocowy z płatkami owsianymi,
-
pasta jajeczna (pastę jajeczną możemy zrobić wykorzystując jogurt naturalny zamiast majonezu),
-
twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Dla ułatwienia na tym etapie życia dziecka stosujemy też produkty błyskawiczne, takie jak kaszka manna i słoiczki dla dzieci. Śniadanie powinno być zbilansowane — dostarczać białka, tłuszczy (ze szczególnym uwzględnieniem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych), węglowodanów (z możliwie niską zawartością cukru).
Proste śniadania dla dzieci w przedszkolu
Co na pyszne śniadanie dla dzieci w wieku przedszkolnym? W przedszkolu dzieci otrzymują zwykle zaplanowane przez placówkę posiłki, jednak poza nimi musimy pamiętać o odpowiednim żywieniu np. w weekendy, które dadzą maluchowi na cały dzień energii do zabawy i poznawania świata.
W tym wieku korzystamy zamiennie z różnych produktów węglowodanowych, które stanowią bazę: płatki owsiane, płatki kukurydziane, kasza (jaglana, gryczana), ryż, pieczywo.
Na szybkie śniadanie dla dzieci idealnym wyborem jest "nocna owsianka", czyli taka, którą przygotowuje się wieczorem dzień wcześniej. Stosujemy różne postaci tych samych produktów, by uczyć dzieci, że zdrowe śniadanie to nie tylko kanapki — może wytrawne babeczki, do których dodamy warzywa, wędliny, ser i zioła?
W wieku przedszkolnym nadal bardzo ważne są produkty mleczne bogate w wapń — możemy skorzystać z płatków owsianych wymieszanych z jogurtem naturalnym, do których dodamy świeże owoce sezonowe lub orzechy.
Co na śniadania dla starszych dzieci?
Im dziecko jest starsze, tym łatwiej planować śniadania. Z wiekiem można coraz więcej przestrzeni zostawić samemu dziecku, dając mu wybór, co chce zjeść lub pozwalając samodzielnie komponować posiłki. Ważne jest jednak nauczenie dziecka zdrowych nawyków żywieniowych.
Dzieci lubią jeść na słodko, jednak ten smak nie powinien dominować. Podobnie posiłki "na słono" nie powinny przeważać w diecie — unikamy intensywnie słonych potraw.
Świetnie sprawdzają się pasty kanapkowe takie jak hummus, pasta z pomidorów suszonych, rozmaite pasty warzywne. Często to sposób na szybkie śniadania także dla niejadka, a i my docenimy je w codziennym biegu.
Dzieci z czasem mogą przejść etap, w którym eliminują żywność do tej pory im smakującą. Rozwiązaniem może być zaangażowanie dziecka w proces przygotowania posiłku. Może wspólne pieczenie babeczek na płatkach owsianych? Może wspólnie zrobicie koktajl na bazie mleka bądź napoju roślinnego z dodatkiem ulubionych owoców?
Konsekwentnie unikajmy smażenia — stawiajmy raczej na posiłki gotowane (w tym na parze) bądź pieczone. Świetnie sprawdzi się jajko w kokilkach. Jeśli chcemy smażyć, uniwersalnym produktem będzie jajecznica na maśle — np. z pomidorem, chudą szynką, z dodatkiem natki pietruszki — warto wzbogacać znane i lubiane posiłki o warzywa.
Co warto zapakować dziecku na drugie śniadanie?
Ważna kwestia to także drugie śniadanie dla dzieci, zarówno najmłodszych, jak i nieco starszych. Przygotowujemy je w domu często w biegu — być może warto je przyrządzić dzień wcześniej, by mieć nieco więcej czasu. Nasze propozycje to:
-
tortilla z chudym mięsem (np. indykiem), papryką i kukurydzą,
-
sałatka z makaronem pełnoziarnistym, kurczakiem i ananasem,
-
placki z cukinii na zimno,
-
pieczywo pełnoziarniste z twarogiem i wybranymi warzywami — mogą to być np. oliwki i pomidory suszone,
-
omlet ze szpinakiem i pomidorami,
-
sałatka owocowa,
-
granola — możemy dodać wszystkie ulubione dodatki dziecka, np. syrop klonowy, plasterki banana, borówki, brzoskwinie; warto takie słodkie dania urozmaicić orzechami, które mają znaczenie dla zdrowia mózgu i pomagają w nauce,
-
naleśniki w wersji wytrawnej,
-
pankejki z maślanką (tu bazą jest maślanka, mąka żytnia, jajko, migdały i olej),
-
muffinki owocowe lub wytrawne na bazie warzyw.
Drugie śniadanie jest bardzo ważne — musi dostarczyć niezbędnych składników odżywczych ułatwiających resztę dnia w szkole. Nie we wszystkich szkołach obiady na stołówce są wysokiej jakości.
Dzieciom proponujemy do jedzenia zwłaszcza to, co będą chciały zjeść — w przeciwnym wypadku mogą chętnie sięgać po niezdrowe przekąski ze sklepiku czy automatu. Wiele dzieci wyrzuca też drugie śniadanie, które im nie smakuje. Upewniajmy się, że pakujemy dzieciom to, co faktycznie lubią.
Wiele z tych posiłków przygotować trzeba poprzedniego dnia. Daje to jednak większą szansę, że jedzenie będzie smaczne, sycące, atrakcyjne w smaku niż klasyczne kanapki. Gdy jednak się spieszymy i musimy sięgnąć właśnie po to podstawowe danie, włóżmy do nich liść sałaty czy plasterek pomidora z dodatkiem szczypiorku.
Zdrowe śniadanie dla dziecka — alergika
Szczególną uwagę musimy zwrócić na śniadanie dla dzieci z alergią. Do ich przyrządzenia skorzystać możemy z zamienników. Zawsze musimy jednak uważnie czytać składy produktów. Upewniajmy się, czy produkt rzeczywiście jest np. bezglutenowy — np. owies często jest silnie zanieczyszczony glutenem. Najczęściej występujące alergie to te na jajka kurze i mleko krowie.
W przypadku dzieci uczulonych na białko mleka krowiego możemy w śniadaniach sięgać po zamiennik w postaci napoju roślinnego. Owsiankę z dodatkiem owoców możemy przygotować z pomocą zamienników mleka takich jak napój sojowy czy kokosowy.
W mleku jest wprawdzie więcej wapnia, natomiast dziś producenci do tych zamienników dodają także wapń, witaminy z grupy B i inne składniki, których w napojach roślinnych z natury brakuje. Na mleku kokosowym możemy przyrządzić nieco egzotyczną jaglankę. Składniki? Np. kakao, miód, orzechy czy wiórki kokosowe.
Bardzo niebezpieczne mogą być orzechy. Pamiętajmy, że alergia na orzechy np. laskowe nie oznacza z miejsca alergii na orzechy włoskie — warto zrobić specjalistyczny panel alergiczny. Na opakowaniach znajdziemy informację, czy dany produkt może zawierać śladowe ilości orzechów. To ważne — oznacza w praktyce, że wprawdzie nie znajdziemy w nim orzechów jako takich, ale mógł być produkowany na tej samej linii, co żywność z orzechami, więc mogło dojść do zanieczyszczenia. Dotyczy to także innych alergenów. W przypadku silnych alergii jest to bardzo niebezpieczne.
Zdrowy rozwój dzieci — śniadanie odgrywa ważną rolę!
Śniadanie pozwala uczyć małych smakoszy, że można naprawdę cieszyć się tym ważnym posiłkiem. Wprowadza zdrowe nawyki żywieniowe i dostarcza niezbędne witaminy, makro- i mikroelementy na cały dzień. Dobrym pomysłem jest wprowadzanie białka w dość dużych ilościach, zgodnych z rozpiską dla danego wieku. Białko pozwala na długotrwałe uczucie sytości, dzięki któremu maluch nie sięgnie po przekąski. Pamiętajmy, że słodycze w dzieciństwie szybko prowadzą do otyłości i wykształcają mechanizmy, które później trudno wykluczyć.
W codziennym pośpiechu trudno znaleźć miejsce na to, by przygotować pożywny posiłek, który pociecha zje rano czy w szkole. Wiele z nich możemy jednak przyrządzić wieczorem, trzymać w lodówce i podać rano. Warto kupić odpowiednie pojemniki na żywność — koniecznie szczelne. Z odrobiną kreatywności znajdziemy wiele pomysłów na śniadanie dla dziecka. A kiedy chcemy zaproponować mu kanapkę, warto, by była kolorowa, pełna warzyw i zdrowa.
W medme sklep proponujemy zróżnicowane dania i składniki, które pomagają w rozszerzaniu diety dzieciaków. Wiele z nich to produkty dla alergików, z którymi przygotujesz zdrowe śniadania dla dzieci z restrykcjami pokarmowymi. Sprawdź nasze kategorie i wybierz coś dla swojego malucha. Pomóż mu codziennie odkrywać nowe smaki!