5 powodów, aby przestać pić mleko krowie

2023-03-09 09:34:31
Autor: Adam Piotrowski
Mleko krowie bywa napojem kontrowersyjnym z powodu coraz to nowszych badań, które raz dowodzą jego możliwej szkodliwości względem cery czy wytrzymałości kości, a innym razem nie dają jasnych odpowiedzi. Wiele osób rezygnuje z tego napoju także ze względów etycznych, ponieważ nie chcą się przyczyniać do cierpienia zwierząt i powodować szkód dla środowiska naturalnego. Niezależnie od tego, co skłania Cię do porzucenia mleka krowiego, zachęcam Cię do zapoznania się z 5 subiektywnie dobranymi powodami, które mogą być dobrą motywacją, aby przestać pić mleko. Jeśli temat Cię zainteresował i chcesz dowiedzieć się więcej, polecam zapoznanie się z bibliografią umieszczoną na końcu artykułu.
123RF
W skrócie
  • Mleko krowie może negatywnie wpływać na zdrowie dzieci i osób dorosłych.
  • Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego jak wygląda życie krów wykorzystywanych do produkcji mleka. Ich żywot nie należy do lekkich.
  • Istnieje cała szeroka gama napojów roślinnych, które są w stanie z powodzeniem zastąpić mleko krowie, a poza tym są pyszne same z siebie!

1. Uczulenie na mleko oraz nietolerancja laktozy (obecnej w mleku krowim) to powszechne problemy

Około 4-6% dzieci cierpi na alergie pokarmowe, wśród których prym wiedzie właśnie uczulenie na mleko krowie. Według Medicover ponad 40% dzieci hospitalizowanych z powodu problemów pokarmowych znalazło się w szpitalu wskutek alergii na mleko.

Kłopotliwe dolegliwości związane ze spożyciem mleka nie dotyczą jednak wyłącznie wieku dziecięcego. Między 20-37% dorosłych Polaków cierpi na hipolaktazję, czyli niedobór laktazy — enzymu, który odpowiada za trawienie laktozy — cukru obecnego w mleku krowim. Cześć tej populacji może się uskarżać na wzdęcia, bóle brzucha, nudności, biegunki i gazy po spożyciu mleka krowiego lub produktów, w których występuje laktoza.

Ten zestaw objawów nazywamy właśnie nietolerancją laktozy. Jak widzisz, problem jest powszechny, a co gorsza nasila się z wiekiem. Tym bardziej osoby starsze, które odczuwają podobne dolegliwości, powinny spróbować ograniczyć spożycie mleka krowiego i znaleźć dla niego zamienniki.

2. Mleko krowie może powodować problemy z cerą

Jak wskazuje Michael Greger z Nutrionfacts.org na podstawie trzech badań: spożycie mleka krowiego oraz zawartych w nim hormonów, w wieku nastoletnim (niezależnie czy mówimy o dziewczętach, czy chłopcach) wiąże się z nasileniem rozwoju trądziku. Co ciekawe, związek między problemami z cerą a spożyciem mleka był jeszcze silniejszy w przypadku spożycia "odtłuszczonego" mleka.

3. Produkcja mleka okupiona jest wielkim cierpieniem krów

Krowy osiągają dojrzałość płciową między 1,5, a 2 rokiem życia. Od tego momentu krowa jest gotowa zajść w ciążę, która podobnie jak u człowieka trwa 9 miesięcy. W hodowli przemysłowej krowy poddawane są inseminacji, czyli sztucznemu zapłodnieniu. W pierwszych dniach po porodzie krowa produkuje tzw. siarę, czyli mleko o składzie dostosowanym do potrzeb małego cielaka. Siara nie nadaje się jednak do konsumpcji przez ludzi.

Niestety młode zostają odebrane matce najczęściej już pierwszego dnia, aby nie wykształciła się między dzieckiem a matką zbyt silna więź. Jałówki zazwyczaj staną się krowami mlecznymi, męskie cielaki po osiągnięciu wieku paru miesięcy zostają zabite na cielęcinę. Młodą matkę, której odbierane jest mleko, zapładnia się nawet w już w 3 miesiące od porodu, tak, aby jej dojenie mogło trwać, jak najdłużej. Jedynie koło 7 miesiąca ciąży, aż do porodu przerywa się dojenie, aby bez wyczerpania zdołała podołać kolejnemu porodowi.

Jak widać los krów "produkujących" mleko jest podły. Są w wiecznym cyklu zachodzenia w ciążę, aby móc wejść w okres laktacji. Do tego wcale nie pasą się na wielkich zielonych pastwiskach, jak próbują nam wmówić twórcy reklam, chociażby mlecznych czekolad. Hodowla przemysłowa sprawia, że zwierzęta te nie mogą realizować swoich podstawowych potrzeb niezbędnych do utrzymania zdrowia fizycznego i psychicznego. Poza zastanowieniem się nad hormonami, laktozą, kazeiną i innymi niekoniecznie korzystnymi składnikami zawartymi w szklance mleka krowiego warto pomyśleć, ile jest w niej również cierpienia.

4. Produkcja mleka krowiego jest bardzo szkodliwa dla środowiska

Grafika przedstawiająca drzewo na końcu mostu, lewa połowa drzewa jest wysuszona i otoczona pustynią, prawa połowa drzewa jest kwitnąca zielonymi liśćmi i otoczona zieloną łąką

Jak można się dowiedzieć z ebooka fundacji Viva! Zabójczy dla planety: Jak chów przemysłowy wpływa na Ziemię:

Wpływ środowiskowy produkcji mięsa i nabiału jest znacznie większy niż produkcja żywności roślinnej – mięso, ryby, jajka i mleko wykorzystują około 83% światowej ziemi uprawnej i są odpowiedzialne za 56–58% emisji pochodzącej z żywności, a jednocześnie zapewniają zaledwie 37% spożywanego globalnie białka i 18% kalorii (Poore i Nemecek, 2018). Za nasz apetyt na mięso i mleko płacimy wysoką cenę.

Nietrudno z tego wywnioskować, że skierowanie się ku roślinnym alternatywom dla mleka (ale także innych produktów odzwierzęcych) może nie tylko pomóc w zmniejszaniu tempa katastrofy klimatycznej, ale jest także skuteczniejszą, wydajniejszą bronią w walce z głodem na świecie.

5. Mleko to nuda - wybierz roślinne napoje

Mleko krowie z kartonu smakuje w mocno określony sposób. Jedni lubią ten smak inni nie. Nie można jednak zaprzeczyć, że cały czas rozbudowująca się oferta "mleka" roślinnego oferuje znacznie większą paletę doznań niż mleko krowie. Jeśli lubisz kokosowe batoniki, z dużym prawdopodobieństwem polubisz także napoje kokosowe będące zamiennikiem mleka krowiego. Być może miło wspominasz z dzieciństwa smak owsianki? Napoje owsiane potrafią przypomnieć ten smak i to bez gotowania otrębów. Napoje migdałowe wiele osób uznaje za najsmaczniejsze. Chcesz czegoś bardziej neutralnego? Żaden problem. Sięgnij po napoje ryżowe.

Napoje roślinne możesz dobierać nie tylko ze względu na to, który smak składnika bazowego najbardziej lubisz, ale także ze względu na dodatkowe warianty. Istnieją napoje sojowe z dodatkiem kakao lub wanilii. Napoje roślinne są również dostępne w wersjach specjalnie dedykowanych dla baristów — ich konsystencja i skład zostały tak dobrane, aby dało się osiągnąć imponującą piankę.

W wyborze napoju roślinnego możesz kierować się także swoimi specyficznymi potrzebami żywieniowymi. Jeśli unikasz glutenu, w ofercie wielu producentów znajdziesz napoje bezglutenowe, w przypadku których producenci zadbali o to, aby zboża lub inne rośliny nie zostały zanieczyszczone glutenem choćby poprzez wspólne składowanie ze zbożami go zawierającymi. Unikasz cukru, jesteś diabetykiem? Większość producentów posiada w swojej ofercie napoje roślinne bez dodatku cukru.

Jeśli potrzebujesz więcej wysoko-wchłanialnego białka możesz sięgać po napoje sojowe. Możesz też wybierać pomiędzy napojami roślinnymi z większą lub mniejszą zawartością tłuszczu. Jeśli chcesz wesprzeć organizm w dostarczaniu specyficznych witamin lub minerałów, na które odczuwasz zapotrzebowanie, wybierz napój roślinny, który naturalnie je zawiera lub został w nie fortyfikowany.

Odstawienie mleka krowiego to korzyść dla Ciebie, zwierząt i Ziemi

W czasach gdy rośnie świadomość na temat wpływu człowieka na klimat, coraz więcej tajemnic przemysłu mlecznego i mięsnego wychodzi na światło dzienne, coraz łatwiej jest podjąć decyzję o rezygnacji z mleka.

Gdy za pomocą naukowej metodologii kwestionowany jest pozytywny, a nawet odnajdowany negatywny wpływ spożycia mleka krowiego na zdrowie człowieka, warto zastanowić się nad osobistymi wyborami żywieniowymi. Coraz szerszy wybór zamienników krowiego mleka w wersji roślinnej, w wielu smakach, o różnych wartościach odżywczych, w różnych przedziałach cenowych, z pewnością ułatwi tę zmianę.

Bibliografia

  • M. Ciesielska, Dieta bez laktozy w praktyce – czy powinieneś ją stosować? 24.01.2017, online: https://drlifestyle.pl/dietetyka/dieta-bez-laktozy-w-praktyce/, dostęp: 07.03.2023
  • Medicover, Alergia na mleko: objawy, leczenie, zamienniki w diecie, online: www.medicover.pl/o-zdrowiu/alergia-na-mleko-objawy-leczenie-zamienniki-w-diecie,3820,n,2667, dostęp: 07.03.2023
  • Michael Greger M.D. FACLM, Skim Milk and Acne 11.05.2022, online: https://nutritionfacts.org/video/skim-milk-and-acne/, dostęp: 07.03.2023
  • Dr Justine Butler, Viva! Zabójczy dla planety: Jak chów przemysłowy wpływa na Ziemię 2019 online: https://viva.org.pl/wordpress/wp-content/uploads/2020/12/Zab%C3%B3jczy_dla_planety-2.pdf, dostęp: 07.03.2023
  • Otwarte Klatki, Jak wygląda produkcja mleka w realiach hodowli przemysłowej? 01/06/2021, online: https://www.otwarteklatki.pl/blog/produkcja-mleka, dostęp: 07.03.2023
Adam Piotrowski
Artykuł napisany przez
Adam Piotrowski
Absolwent studiów magisterskich na Uniwersytecie Łódzkim. Z wykształcenia kulturoznawca ze specjalizacją filmoznawstwo. Swoje doświadczenie w pisaniu tekstów zdobywał w agencjach PR oraz firmie szkoleniowej, które wzbogacił także pracą w korporacjach z branży IT. Z pasji miłośnik popkultury, ciekawostek naukowych, zagadnień filozoficznych, historii i kultury Ameryki Łacińskiej, muzyki shoegaze, dreampop, postpunk. Na co dzień opiekun suczki rasy mieszaniec — Molly.
Pokaż więcej